woensdag 18 september 2019

Ness of Brodgar, een oud spiritueel centrum van de wereld in de steentijdOp de Orkney’s, noordelijk van de Schotse kust ligt een zeer oud heiligdom. Het wordt sinds 2003 archeologisch gemillimeterd op een oppervlakte van 2,5 hectare.

Het gebouwencomplex met omgaande muur die aan de basis 6 m dik is, dateert uit de tijd van 3300/3200 BC en werd ritueel afgesloten in 2200 BC. Na 1000 jaar eindigde de cultussen met
waarschijnlijk de introductie van brons en een nieuwe cultuur ara aanbrak. Een gegeven waarvan we kunnen leren om oude cultusplaatsen op overgangs momenten gewoon te sluiten. De gebouwen werden deels verstoord en geheel met veel afval afgedekt. En het houden van een groot feestmaal daar resten van 400 runderen werden aangetroffen!*
Een complex ouder dan Stonehenge en een invloed hebbend op geheel Groot-Brittannië en Ierland, gelet op de vondsten. Een belangrijk innovatief geestelijk centrum.

In de steentijd waren er niet veel centrale geestelijke centra en dit was waarschijnlijk de belangrijkste in Groot-Brittannië in die tijd, waar mystici vanuit heel ver naartoe trokken om te ervaren en te leren. Een selectief pelgrimsoord voor de geestelijke elite.

Deze plek was een groot aarde uitstroompunt en direct verbonden met het aardecentrum. Een Godinnenplaats waar men naar toe ging en zon bevruchtingen werden geëerd op de plek en bij de nabijgelegen steenkringen horizonpunten.
Ook door de noordelijke ligging kon men het noorderlicht goed waarnemen en om de kleinste maanboog ongestoord te observeren.


De archeologen hebben heel veel stenen aangetroffen met subtiele inscripties. Tot nu toe een 700 tal en ook prachtige vuistbijlen waarvan sommige merkwaardigerwijs zijn gehalveerd. Overigens is
‘vuistbijl ‘een verkeerde benaming voor deze rituele stenen.

Destijds waren de Aarde leringen universeel en men trok zelfs hier naar het Fichtelgebirge in Noord Beieren, wat ik uit eigen getuige verslag heb meegemaakt. Hier lag namelijk een ander Europees steentijd heiligdom, nu genaamd het Felsenlabyrinth.

Wil je meer weten over deze plek, kijk eens naar: https://www.arte.tv/de/videos/061733-005-A/abenteuer-archaeologie/


* stel je voor dat de christelijk kerk besluit na 1000 jaar cultusruimten schepping zichzelf op te heffen, de kerken te verlaten en de demolieren en een nieuwe richting gaat......!!

Je hebt daarvoor nodig een beginnersmind, of zoals een vriend me zei ‘een Zen-mind’ van elke dag opnieuw beginnen. Wie kan dat nog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten