zondag 8 september 2019

duurzame groei Tim Jackson


Een zeer interessante persoonlijkheid is de Engelse ecologische econoom prof. Tim Jackson (1957), die je met recht een duurzaamheidsprof mag noemen en zeer bekend is met het thema: welvaart zonder groei. Een zeer intelligente aimabele trendsetter man met een missie.  Geen directe aanhanger van recent de in Frankrijk opgekomen beweging van Degrowth, maar zeker een ombuiger van het begrip economische groei naar universeler welzijn.

 Veertig jaar geleden kwam in m’n milieukunde studie al de Club van Rome tegen met het thema: grenzen aan de groei. Veertig jaar verderzet de groei nog steeds door en de bijproducten zijn niet meer bij te houden.

Jackson nagelt het huidige economische denken aan de schandpaal dat uitgaat van groei, ongelijkheid, uitputting en onleefbaar maken van de aarde. Hij noemt ons onverzadigbaar verslaafd aan onze ik gerichte machinale groei ten koste van heel veel. Groei die door Joseph Schumpeter ‘creatieve destructie’ wordt genoemd.  Nu gaan de hoofdstroom nog een stapje verder: schulden maken en geen sparen. Keynes noemde sparen wel ‘de paradoxale soberheid’, dat sparen herstel vertraagd, maar het huidige monetaire beleid is schaamteloos potverteren. Het is passend dat de jeugd dat niet meer pikt.
Adam Schmith noemde 200 jaar geleden al het begrip ‘leven zonder schaamte’.  En schaamte is weer terug in ons potverteren door vliegschaamte en vele andere milieu schamen. Jackson noemde in een interview eens: “we zijn overgehaald om geld, dat we niet hebben uit te geven, aan zaken die we niet nodig hebben om indrukken te creëren, die niet aanklijven op mensen, waar we niet om geven.”

Tim Jackson speelde ook een zeer inspirerende rol op de Brussels Economic Forum 2019 met als thema: ‘A new kind of growth for Europa’. Let ook eens op de andere panelleden welke spreekbuis ze zijn, in welke dwangbuis ze zitten van het oude economische geloof. De 1000 aanwezigen vonden in elk geval dat in het Europese beleid moet worden meegenomen als prioriteit: klimaat, klimaatverandering, duurzaamheid en ongelijkwaardigheid. En Jackson kreeg wel het meeste applaus uit de zaal. https://timjackson.org.uk/vid-eubef19/

Tekens van hoop! En te hopen dat politici die tot nu toe gefocust waren op groei, BBP, schulden maken (behalve Duitsland) door de jonge horden zich laten omturnen in hun hoofd. Hun harten zijn helaas al lang verstijfd van angst van dit oncontroleerbare beest.

En ben je nog niet overtuigd van verandering. Kijk eens naar de filmThe Economics of Happiness:  https://www.youtube.com/watch?v=pyQaUDLW6ts

 

En wat staat jou nu te doen: stop op de oude manier en doe het op de plek waar je bent: leer te lokaliseren, pas op de plaats maken, circuleren.

 

Minder consumeren, minimaal leven, streven naar lokaliteit, zelfvoorziening. Voor velen kan dat niet in hun stedelijke sferen, gevangen in de diepste krochten van de aardse hel. Elke dag die vuile lucht inademen gelijk 10 sigaretten per dag in een steeds onbetaalbare stadshel.

Kijk je in hun ogen dan zie je leegte, hedonisme, zelfzucht, emotionele armoede, wantrouwen, nieuwsgierigheid loosheid, sociale en emotionele armoede. Beter gezegd een lege inhoud die gelijk bezet wordt.

 

Tijd om naar het enige passende te gaan: naar binnen en je af te vragen: waarom ben ik hier!

En vergeet niet wat het Zuid Afrikaanse woord ‘Ubuntu’ betekent: ‘Ik ben omdat wij zijn’.

 

Nu uit het hoofd…….. in het hart …….en vooral in de handen!

 

Meer info over deze aardige aarde genie: Ted lezing 2010: .https://www.youtube.com/watch?v=NZsp_EdO2Xk
en een recenter optreden in 2018: https://www.youtube.com/watch?v=jwXL1TR5mdg


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten