zondag 15 september 2019

plekken kwalificaties


Binnen de geomantische plekken orde onderscheid ik de volgende classificering van klein naar groot: Menselijk materiele plek, Natuurwezenplek, Geestelijk cultusplek of een materiele machtscultusplek, Eenheids Oerplek, Eenheidsgebieden.

Hoe hoger de orde van een plek, hoe meer de plek werd uitgekozen door iemand met een bepaald ervaren inzicht, al of niet in een bepaalde traditie passend en geschoold.
Tot laat in de 20ste eeuw had je in de landelijke cultuur mensen die bepaald sacrale aspecten konden signaleren, zoals een waterpunt, een bouwplek, een plek die je moet mijden als een pijnpunt, een door een andere orde bewoonde natuurwezenplek e.d.)
De hogere geomantische orden hielden zich vooral bezig met hoofdpunten waar ze hun cultusraam bouwden en lang in ere hielden tot het verworden werd tot een ‘subtiel leeg cultus raam van een tijdsmonument’ waarin de herinneringsvelden de waarnemingen vullen.

In Nederland kennen we eenheidsgebieden niet zo, wel Eenheids Oerplekken. Een zo’n plek beschouw ik Stavoren, die ik zaterdag ga onderzoeken en de anderen voormalige Friese Vrouwenburchten op Texel en Medemblik en in het Gooi.

Wil je meer hierover weten geef je op voor de excursies die dit weekend plaatsvinden naar Stavoren, Helwerd en landgoed Schellerberg bij Zwolle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten