zaterdag 10 februari 2024

aha smartphone verbod in open ruimte, zonder boete bepaling!

 

Frans dorpje verbiedt gebruik van smartphone in het openbaar na referendum

telegraaf ONZE REDACTIE

in BUITENLAND

SEINE-PORT - Scrollen op je smartphone is vanaf nu verboden op straat in het Franse dorpje Seine-Port, dat op zo'n vijftig kilometer ten zuiden van Parijs ligt. Een meerderheid van de iets minder dan 2000 inwoners van het dorp stemde tijdens een referendum voor deze bijzondere maatregel.

Zowel volwassenen als kinderen mogen vanaf nu niet meer op hun telefoon zitten wanneer ze over straat lopen, met anderen op een bankje in het park zitten, aan het winkelen zijn of aan het eten of drinken zijn in cafés en restaurants. Ook ouders aan de schoolpoort mogen het toestel daar in de toekomst niet meer uit hun zakken halen. Als je de weg kwijtraakt, wordt door de gemeente verwacht  dat je op straat de weg vraagt.

De burgemeester van het dorp, Vincent-Paul Petit, zal de uitkomst van het referendum vastleggen in een gemeentelijk besluit. Dit kan niet worden afgedwongen door de politie, omdat het verbod niet vastligt in de nationale wetgeving. Met andere woorden: je kan geen boete krijgen wanneer je naar goede gewoonte toch Google Maps raadpleegt om de weg naar huis te vinden. Toch hoopt de burgemeester dat de ban mensen ertoe zal aanzetten om minder te gaan scrollen en bewuster om te gaan met hun smartphone. „Deze maatregel komt er vooral om verslaving tegen te gaan. We kunnen onze ogen tegenwoordig niet meer van onze schermen houden”, vertelt Petit aan The Guardian.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten