woensdag 10 juni 2015

Respectloze westerlingen


Nederlander in Maleisië vast om naaktfoto die 'aardbeving veroorzaakte'
Een 23-jarige Nederlander is met drie andere toeristen in Maleisië in voorlopige hechtenis geplaatst voor het maken van naaktfoto's op de berg Mount Kinabalu. Ze worden waarschijnlijk aangeklaagd. Dit meldt de nieuwssite The Malaymail Online. Lokale bestuurders denken dat het gedrag van de toeristen een dodelijke aardbeving veroorzaakte.
            Het park waartoe de berg behoort had een klacht ingediend bij de politie en sprak van tien toeristen die bloot op de berg waren gespot. Een Britse vrouw werd opgepakt. Twee Canadezen en de Nederlander gaven zichzelf aan. Het viertal hangt een celstraf van maximaal drie maanden en een geldboete boven het hoofd. 

De buitenlanders hebben de woede van de lokale bevolking op de hals gehaald, die gelooft dat de berg heilig is en de ziel van haar voorvaders bezit. De toeristen negeerden bovendien waarschuwingen van hun gids en zeiden dat hij 'naar de hel' kon lopen. Plaatselijke bestuurders, onder wie ministers en het opperhoofd van een lokale stam, geloven dat de actie van de toeristen de oorzaak was van een dodelijke aardbeving in dat gebied enkele dagen later.
Bron; Volkskrant van vandaag

Commentaar: de berggeest is geschrokken van dit westers gedrag en trok zich terug. Hulpgeesten gingen het beschermen en zorgden voor een aardbeving.
Het is daar een heilig gebied dat door voor daar menselijke vreemd gedrag werd verstoord.  De eeuwenoude code werd doorbroken en dan krijg je een reactie vanuit de andere wereld.   Nodig is daarom altijd respect voor lokaliteit  vooral als het om heilig plaatsen en gebieden gaat en berouw voor het gedane in de vorm van een ceremonie.
In Peru is een dergelijk gedrag in bepaalde gebieden ook strafbaar en men kent zelfs volksgerichten.  Het oeroude evenwicht kan door respectloosheid van de traditionele codes worden doorbroken waardoor een reactie komt in de menselijke en andere wereld. Door als toerist op een verkeerde plaats te komen kun je dan zelfs gelyncht worden.

Een recent Westers voorbeeld is dat bij de belegering van Wenen door de Turken de paus een visioen kreeg van een engel.  De stad zou geholpen worden als elk 12 uur angelus bidden in acht wordt genomen. Tot een 20 jaar geleden werd dat nog gedaan en nu de code, de afspraak is doorbroken is het wachten op een reactie van de andere kant.Geen opmerkingen:

Een reactie posten