donderdag 24 oktober 2019

Onderzoek naar wierden in Noord Groningen van genius loci, het plaats wezen.


Een plaats wezen als fenomeen is een lokaliteiten fenomeen dat de Ouden herkenden.
Je hebt het in het groot en in het klein en gevormd wordt door een samenspel van een Oer fenomeen, menselijke cultivatie en de interactie met subtiele natuur wezen werelden.
Een wierde in het kwelderlandschap is zo’n genius loci eenheid, die we momentaan aan het onderzoeken zijn.

De Grote Natuur vormt in het Oer landschap van het wad gebied een ‘kindje’ uit het samenspel van twee polariteitskrachten binnen de vier elementen. Zo’n kwaliteits kindje nestelt zich op een geomantische plek en wordt door zieners in oude culturen waargenomen. Daar wordt een wierde gevestigd en opgebouwd. Door soms meer dan 2500 jaar menselijke cultivatie van dat punt ontstaat een groot subtiel wezen dat je het plaats wezen van een wierde kan noemen. In Helwerd voorgesteld als een grote reus. Het kan een polariteit hebben maar ook door cultivatie een overstijgende kwaliteit van onzijdigheid.

Een wierde kan ook twee plaat wezens hebben en zelfs meer. Bij twee genius loci kan er sprake zijn van een polariteiten fenomeen maar ook dat een genius een overstijgend karakter heeft zoals in Rottum. Daar is het mannelijke stuk in de tijd gegroeid, overstegen naast het vrouwelijk wezen dat haar feminiene karakter heeft behouden. Dat laatste punt was door zijn ‘heiligheid karakter’ een geschikte plaats voor een Benedictijnerklooster.

Wil je meer weten of meemaken op maandag 18 november, neem contact op.  De thematiek is dan heiligheidsvelden en haar oorsprong.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten