dinsdag 16 juli 2024

gij zult geen vreemde goden plaatsen, waar andere goden heersen!

 Maya’s niet blij met Griekse zeegod

Beeld Poseidon moet weg na klachten dat het de verkeerde god is



PROGRESSO - De Mexicaanse overheid is gezwicht voor klachten uit de lokale gemeenschap en laat een beeld van zeegod Poseidon in Yucatan uit de branding halen.

Het bij toeristen zeer populaire drie meter hoge beeld van polyestermatjes, een leuk insta-momentje, rijst op uit zee bij Progresso. De lokale overheid laat officieel weten dat er nooit vergunning is gevraagd voor Poseidon aan de Golf van Mexico.

Maar volgens lokale media gaven klachten van activistische advocaten de doorslag. Volgens hen is het beeld een belediging voor inheemse Maya-volken die hun eigen god Chaac vereren. Het is volgens hen hun mensenrecht dat de Maya-cultuur dominant blijft. Chaac is de god van de regen en onweer. Bovendien vrezen sommige Mexicanen dat Chaac wraak gaat nemen met nog ergere stormen dan de laatste tijd.

De boos ogende Poseidon, de Griekse god van de zeeën, paarden en aardbevingen, is nu dus kopje onder gegaan.

De lokale inwoners, ook afstammelingen van de Maya’s, zijn bedroefd. „Het is een attractie waar veel mensen op af komen,” treurt de 28-jarige Lizeth Alvarado Juárez, die in een lokaal hotel werkt. „Ze komen van heinde en ver.”

Zeker nadat iemand op Facebook een event had aangemaakt om het standbeeld neer te halen, kwamen duizenden toeristen naar het gebied. Het evenement werd afgelast na bedreigingen.

bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/748070789/beeld-poseidon-moet-weg-na-klachten-dat-het-de-verkeerde-god-is

Geen opmerkingen:

Een reactie posten