woensdag 24 juli 2024

leven op de oude wijze

In de bossen van Polen
krijgt dondergod Perun zijn honingdrank geofferd



In het overwegend rooms-katholieke Polen belijdt een kleine groep een geloof uit vroegchristelijke tijden. In een bos vlak bij Warschau verjagen ze met hun rituelen de boze geesten.

24 juli 2024, 05:00

HET BOS BIJ BARCHÓW

Soort: klein loof-/naaldbos in een natuurgebied langs de Poolse rivieren Liwiec en Boeg. Vroeger was Polen veel bosrijker dan nu. Voor een natuurgodsdienst als het inheemse Slavische geloof vervullen bossen een religieuze functie waar mensen contact leggen met de goden.

Bestemming: viering van de Kupała-nacht, het pre-christelijke feest van de zonnewende

Hoeveel mensen gebruiken het? Op grotere feesten zoals Kupała-nacht zijn er rond de tachtig gegadigden. Door het jaar heen worden hier ook kleinere bijeenkomsten georganiseerd, zoals Slavische bruiloften.

Bomen: onder meer eiken, staan voor dondergod Perun

Hectares: 1 hectare, met daarop bos, weide en een stukje langs de rivier, is van de RKP. Nog 3 hectare zijn in handen van kerkleden, die worden aangemoedigd land te kopen.

Boven de donkergroene bomen op het Poolse platteland pakken donkere wolken zich samen. Daar zul je de Slavische dondergod Perun hebben, in de gedaante van naderend onweer. Maar Radosław Motin weet raad. De 31-jarige zerca (priester), kort haar en blonde baard, veert op en pakt een fles sterke drank met honing. ‘Ik breng even een offer zodat het droog blijft.’ De drank, door Motin uitgestrooid langs de rivier en tussen de boomstammen, moet de goden gunstig stemmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten