donderdag 17 januari 2013

subtilioten

Waarheid is een relatief begrip. Is dat gezien vanuit de ogen van de ‘ouden’ de Verlichting of het postmodernisme?  Waarheid staat tegenover onwaarheid, bedrog, leugen en frauduleus gedrag.
Postmodernisten zijn van mening dat waarheid non-existent is volgens ondermeer Michel  Foucault en Richard Rorty.  In de volksmond verwoord als ‘iedereen  heeft zijn eigen waarheid’.
Maar waarheid, objectiviteit en feiten verdienen  een zeker recht op eerbied of tenminste respect.  Postmodernisten vinden dat volstrekt willekeurig.  Hoogleraar filosofie Harry Frankfurt schrijft in ‘On Truth’ (2006) dat het een kwestie is van hoe je tegen de dingen aankijkt.  Er zou slechts een veelheid aan perspectieven bestaan, zoveel als er mensen zijn.  En waarheid en feiten  komen en gaan zoals de wapenleus is van de postmodernisten; ‘Anything goes’. Het ene perspectief kan geen hoger waarheidsgehalte claimen dan het andere.
Frankfurt  vindt zelf waarheid van onschatbare waarde en boven alle twijfel verheven. Frankfurt noemt ook dat de leugenaar een vorm van verraad pleegt. ’Als hij daarin slaagt, krijgen we een beeld van de wereld waarvan de oorsprong in zijn verbeelding ligt in plaats van dat het rechtstreeks en ondubbelzinnig steunt op de relevante feiten. Als onze wereldbeschouwing is gevormd door de leugen is de wereld waarin we leven een denkbeeldige wereld.’ Een door ons gemaakte constructie. Een andere uitspraak van Frankfurt is: ‘We kunnen de feiten niet veranderen, net zomin als we de waarheid over de feiten kunnen beïnvloeden, louter door er en oordeel over te vellen of er een wens over uit te spreken.’
De Amerikaanse filosoof Richard Rorty  is van mening dat het onmogelijk is om kennis te nemen van de werkelijkheid. Waarheid is volgens de beroemde definitie van Rorty:”What your peers will let you get away with”. (zolang je ergens maar mee wegkomt)

In de geomantie en gaialogie gaat het om subjectieve waarnemingsfeiten vanuit historisch vaak heel vaste denkbeelden van de subtiele werelden die bestaan uit energiestromen, wezensvormen en realiteiten en dimensies en men maakt  gebruik van het eigen waarnemingssysteem.  In feite passen ze in de oude kenleer van het spirituele wereldbeeld. ‘Subtilioten’ moeten zich echter niet teveel beroepen op hun waarheid of dat het werkt en dienen vooral  te beschikken over humor  en relativisme. Ken je gevangenis subtilioten!
Met dank aan Trouw editie van vandaag

1 opmerking:

  1. Heel waar! Maar het is zonder meer een intrigerende en inspirerende gevangenis! groet van Josemieke

    BeantwoordenVerwijderen