zondag 27 januari 2013

Anders zijn als je ouders


Het boek Far from the Tree van de gelauwerde journalist Andrew Solomon   gaat over de liefde van ouders voor kinderen die radicaal anders zijn dat zijzelf. Een zware en soms louterende ervaring.

Mars van Grunsven  benoemt deze kinderen ‘horizontale identiteiten’, een term waarmee hij zowel alle aandoeningen als ‘waarden en voorkeuren die een kind niet deelt met zijn verwekkers’ wil omvatten. Het kan hierbij gaan om homoseksualiteit, doofheid, dwerggroei, autisme.
-       In feite geeft hij aan een andere lichamelijkheid. Maar hoe zit het met een geestelijk andere geaardheid. Dat je heel andere opvattingen hebt als je ouders. Vegetariër zijn in een vleesnest of een heiden in een oer-christelijk nest. Dit fenomeen benoem ik dan nu ‘verticale identiteiten’. Sommigen noemen het een zwart schaap maar het zijn eigenlijk ‘witte schapen’. Zelf was ik  er ook één maar heb nooit m’n ouderlijk nest om dit anders-zijn verlaten. We spreken nog niet over de diepere betekenis van het anders zijn en de opgaven voor ouder en kind met het anders zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten