zaterdag 5 januari 2013

kent u iemand die ziek is door te weinig buitenkontakt?



Nature deficit disorder  wordt door Richard Louv in zijn in  2005  verschenen boek  Last Child in the Woods Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder  voor het eerst beschreven dat kinderen door gebrek aan buiten contact allerlei gedragsproblemen kunnen ontwikkelen.  Ouders houden hun kinderen teveel in huis  vanwege ‘stranger danger’ en te weinig komen ze echt met hun kinderen buiten. Voor het eerst groeit een generatie kinderen op die achter de beeldbuis  fysiek passief actief met techniek  omgaat i.p.v. het directe contact met de natuur aan te gaan. En als ze buiten zijn moeten ze online blijven, met  walkmans aan, brillen tegen het zonlicht e.d. Het technopak dat het directe contact met de omgeving weert.
De Amerikaan Juan Martnez  spreekt ondermeer over dat we een nieuwe natuurbeweging dienen te gronden gebaseerd op zeven redenen.
Het wordt echt tijd buiten weer te begroeten, want het heeft meer te bieden dan andere levensvormen ontmoeten, de elementen ondergaan, het gehele. Geef deze 'zieke' kinderen eens geen cadeaus maar neem ze mee om buiten te ontmoeten. Meldt je zelf aan om met ze op stap te gaan!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten