vrijdag 8 januari 2016

nederlands romeins slagveld

Het nieuws dat in Nederland Caesar’s leger bij Kessel bij de bijna samenkomst van Waal/ Rijn en Maas in 55 voor de jaartelling een veldslag heeft uitgevoerd, raakte me. Twee grote Germaanse stammen de Tencteri  (betekenis: loyaal, trouw) en de Usipetes  (betekenis ‘goede rijders’)werden daar vrijwel geheel vernietigd.  Aldus Caesar zelf die wel overdreef wat de aantallen slachtoffers betrof..  De twee stammen waren op zoek naar nieuw stamgebied daar ze uit hun oude stamgebieden waren verdreven en wilden met de Romeinen samenwerken. Door een list wisten de  gedisciplineerde troepen van Caesar ze echter te overmeesteren en te ‘vernietigen’.

Mijn intuïtieve gaf aan dat de vele doden daar in de aarde magisch gevangen inclusief de stamgeest. Ik wilde al naar het gebied toegaan om wat geomantisch werk te verrichten. Doch eerst m’n raadgever eens raadplegen.

Hij nam mijn waarnemingen niet als zodanig waar in de huidige werkelijkheid. Wel dat de waarneming indirect mijzelf betreffen van een mee geïncarneerde zielebroer die dat wel heeft meegemaakt en van dat stuk bevrijd wil worden. De aandacht op iets kan dan een bevrijdend pad worden.

Mijn raadgever die beter onderlegd is in de militaire strategieën vertelde me dat Caesar een goed tacticus was.  Met een minimum aan verlies wist hij Germaanse en Gallische stammen te onderwerpen.  Hij wist ruzies uit te buiten. Als twee stammen in onmin leefden hielp  hij de zwakste partij en viel vervolgens gezamenlijk de sterke aan.  Na de onderwerping maakte hij hen schatplichtig en overwon vervolgens de zwakste.  Beide stammen vechten dan met hem samen en ze werden belasting plichtig aan het romeinse rijk
.
De inheemse stammen waren ook heel bijgelovig  en vochten niet op bepaalde dagen vanwege hun riten. Caesar als geschoolde Jupiter priester wist daar doorheen te prikken en wist ze juist daarin te pakken.  

De twee grote stammen die op huidig Nederlands grondgebied werden verslagen waren op doorreis in een open rivierengebied. Het water kon ze niet beschermen en hun leiders waren op vredesmissie bij Caesar.   Een triest historisch gebeuren in een tijd dat Europa op drift was..

En de stamgeest. Die kan wel in een andere laag komen of in slaap gesust. Verdwijnen kan het niet. Die is meegegaan met de overlevenden.


En wat oorlog betreft dat heeft geen zin meer en het verleden is klaar, volgens m’n raadgever.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten