woensdag 13 januari 2016

Ondersteun deze Planeet in haar universele Ontwikkeling

Een tendens is merkbaar dat reizen zoals we dat nu kennen niet meer overall kan vanwege veiligheid.  Ik heb reeds in de negentiger jaren ook wel meegemaakt in India en Egypte dat  reizen met een groep alleen onder begeleiding goed mogelijk is.
We dienen goed te realiseren dat  het toerisme dat we nu kennen een zeer recent verschijnsel is. Het is veelal verworden tot wat ik noem; passief consumeren van kwaliteiten ten diensten van het materialisme. Je komt alleen je eigen cultuur ergens anders tegen.
In oorsprong was reizen immer een uitwisseling van materie (handel), emotie (warmte, ontmoeting, creatie) en in het denken (uitwisseling, bewustzijnsgroei).  Nu is het hoofdtoerisme het verplaatsen van je lichaam in een buitenlandse veelal warme cel met je eigen gewoonten, eten en kijkplezier wensen.

Nieuwe vormen van uitwisseling zijn ook aan het ontstaan waarbij werkelijk menselijk contact mogelijk is i.p.v. passief consumptief kijken en energetisch nemen/roven.

Het word weer tijd voor bezinning wat werkelijk te doen in onze vrije tijd om deze wereld te voeden i.p.v. leeg te trekken met eenzijdigheid en materialiteit

Voorbeelden;
-  dienend: het bezoeken en ondersteunen van plekken op aarde waar men het niet zo goed heeft zoals in rampgebieden, waar mensen werkelijk hulp nodig hebben door eigen inzet te geven. Voorbeelden zijn artsen die in hun vrije tijd in hun vakantie in een ontwikkelingsland werken.
- leer- vakanties waarbij de zoekende mens naar Ontwikkeling streeft. Veel in nieuwe tijd kringen
- go local: werk ervaringen opdoen na een studietijd bij lokale mensen in lokale omstandigheden. De laatste anderhalf jaar hebben we hier in Schirnding 130 dergelijke gasten ontvangen.
- stay local; thuis blijven en de eigen cultuur ondersteunen door  vooral lokaal mee te doen
- nieuwe vormen van contact………

graag aanvullingeninteressant Dick
ik las eens een artikel in een belgisch tijdschrift over het zogenaamde micro-avontuur. dat is in je eigen omgeving een klein avontuur beleven zoals een nachtwandeling maken. in ieder geval je zintuigen openzetten om je eigen omgeving met nieuwe ogen te bekijken, beseffen dat je al op vakantie bént want je bent op aarde! de manier waarop veel mensen hun vakantie vormgeven is in de vorm van een vlucht.
Femke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten