zaterdag 23 september 2017

Multimens worden

“Vijandigheid en verdeeldheid komen slechts van één bron: onwetendheid"

De Franse wetenschapper Joseph Scalige, die vanaf 1593 verbonden was aan de Leidse universiteit.
Hij legde in zekere zin de fundamenten voor de Asian Library.

In zijn tijd genoot hij wereldfaam die weer andere grote namen naar Leiden trok. Na zijn dood liet Scaliger al zijn handschriften en boeken in oosterse talen na aan de bibliotheek dat tot op de dag van vandaag de kern vormt van de collectie.
De Asian Library is een aparte afdeling van de universiteitsbibliotheek met ruim dertig kilometer aan boeken en handschriften uit Azië. Daarmee is het een van de grootste Azië-collecties wereldwijd. De Asian Library huisvest onder andere de collecties van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV)
De enorme collectie waaronder ‘duizend jaar oude Sanskrietteksten’ en het ‘autobiografische manuscript van de Javaanse prins Diponegoro (1785-1855), dat een werelderfgoedstatus heeft gekregen’.


“Scaliger wilde de hele wereld begrijpen. Hij leerde Arabisch, Hebreeuws, Koptisch, naast Grieks, Latijn en moderne Europese talen. Het kunnen lezen van geschriften van wetenschappers uit andere delen van de wereld was essentieel voor hem. Volgens Scaliger kon de geschiedenis niet begrepen worden zonder kennis van grote beschavingen als die van de Egyptenaren, de Joden, de Perzen en de Babyloniërs.”
   
“Uit de geschiedenis kunnen we belangrijke lessen trekken. Niet alleen over vijandigheid, maar ook over samenwerking: hoe onze voorouders niet alleen handel dreven, maar ook van elkaar leerden, elkaar imiteerden om zichzelf te verbeteren.” 

Peter Frankopan, professor Global history in Oxford. Geen opmerkingen:

Een reactie posten