dinsdag 26 september 2017

De voeten kiezen wat het hart en het hoofd had moeten doen bij de christenenIk liep door de straat en  een Duitser wenkte me toe; “Oranje boven”, en hij wees naar boven. Ik vroeg hem toen; en hoe met Duitsland?: hij wees naar de grond, ‘Unten!.

Duitsland heeft gisteren deels met de voeten gekozen. Een miljoen christen democraten, ‘zwarten, hier bijgenaamd’ hebben een ‘bruine’ partij gekozen, de  AfD. Een vergaarbak van ontevredenen. In de voormalige DDR heeft deze rechts van de christendemocraten zelfs 22% van de stemmers op de hand gekregen terwijl in het overige deel van Duitsland, de voormalige WDR het 13 %. De Duitse ‘Tweede Kamer’ heeft nu opeens 90 zetels van ‘bruinen’ in zijn gelederen.

Eigenlijk is het goed dat het onverwerkte verleden nu aan de oppervlakte is gekomen. De mensen in de DDR hebben een dictatuur meegemaakt van 1933 tot 1989. Een repressief systeem dat 56 jaar lang duurde bijna twee generaties.
In de WDR gaat het duidelijk beter maar het oorlogs verleden van drie grote oorlogen was grotendeels weggedrukt in veel werken en niet verwerking. Nu komt de bruine kant aan de oppervlakte, eerst in de DDR en ook in WDR.
Het zal een hele klus zijn om deze doosinhoud te verwerken en niet weer weg te drukken.

Het is net als bij mensen. Onverwerkte nare ervaringen kun je een hele lange tijd wegdrukken, door werk, materialisme,  en gedrag. Maar er komt een tijd dat de schaduw zich drukt in de uiterlijkheid en meestal niet fijnzinnig.

Dit is wat dat betreft  hier een eerlijke planeet dat je het eigen verleden zelf moet opschonen.  Een aantal die meer ervaring daar in hebben, doen het ook voor anderen,  door bijvoorbeeld hun familie karma verwerken. Het landkarma is een grotere klus en daar zijn ze in Duitsland wel mee begonnen met goed internationaal gedrag en zelfopoffering.
De laatste twee jaren is dat gedrag ook weer ontmaskerd door bijvoorbeeld de dieselgate, waaruit bleek dat de trots van het autoland een sjoemellobby is en lak heeft aan milieudoelen. It is a long way to…….


En het is nooit te laat voor zelfreflectie, bezinning. Transformatie en het negatieve tot vriend maken. Er is geen land zoals Nederland waar zoveel mensen technieken hebben geleerd om anderen tot een ‘heler ‘mens te maken. Maak er nu vooral gebruik van, zolang het nog kan…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten