maandag 8 april 2019

weet wat er aan komt! Koeien in paniek, mogelijk door testen 5G-netwerk

Koeien in paniek, mogelijk door testen 5G-netwerk

Trends11.408 keer gelezen18 reacties
Veehouders in Friesland willen dat er een onderzoek komt naar de relatie tussen het 5G-netwerk en de paniek die dit mogelijk veroorzaakt bij koeien.
Twee keer in twee jaar tijd, raakte de ruim 500 koeien tellende koppel van Maatschap Visser-Bakker uit Menaldum volledig in paniek. „De koeien liepen beide keren in het land en vlogen door afrastering heen", vertelt Dieuwke Bakker. „Het heeft ons verschillende koeien gekost. Je kunt je voorstellen dat als meer dan 500 koeien overal overheen vliegen, dat heel wat teweeg brengt.”
Ook in de stal waren de koeien een aantal keren onrustig. Na een poosje in het duister te hebben getast, kwam de maatschap er via een plaatselijk installatiebedrijf achter dat er 5G-testen werden gedaan met een nabijgelegen zendmast. „Wij achten de kans groot dat daar de oorzaak ligt.”

Koeien achterin de stal

Ook op het bedrijf van melkveehouder Freerk Abma uit Oudehorne laten de koeien afwijkend gedrag zien. „De koeien gaan het liefst allemaal achterin de stal liggen.” Hij legt eveneens een verband tussen een zendmast in de buurt, waar naar verluidt ook testen zijn uitgevoerd met het nieuwe 5G-netwerk.
Tot in de Tweede Kamer is er aandacht voor de gevolgen van het nieuwe 5G-netwerk, wat dé nieuwe standaard moet worden voor mobiel internet. De Kamer eist echter eerst onafhankelijk onderzoek naar eventuele gevolgen voor de volksgezondheid. Maar volgens Abma wordt er niet gekeken naar de gevolgen voor de dieren. „Koeien zijn veel gevoeliger voor straling dan mensen. De straling van het nieuwe netwerk is veel krachtiger, omdat het op een hogere frequentie werkt, zo heb ik mij laten vertellen. Het zou goed zijn als er stevig onderzoek naar wordt gedaan.”

Stemmen op pitch

Om aandacht voor dit onderwerp te krijgen, heeft Abma een pitch ingediend op de website van Follow the Money. Dit is een platform voor onderzoeksjournalistiek waar iedereen een onderzoeksvraag kan indienen. Andere mensen kunnen stemmen op, en bijdragen aan het idee. De beste ideeën worden uiteindelijk uitgewerkt tot een artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten