Zeldzame zonnewijzer definitief in bezit Groninger Museum: 'Met hulp van fondsen, sponsoren en donateurs'
Een zonnewijzer die ooit in een - inmiddels verdwenen - borg van de Groningse familie Alberda stond, is definitief in bezit van het Groninger Museum. De drie meter hoge zonnewijzer van Jan de Rijk stamt uit het begin van de 18de eeuw en is sinds eind maart te zien in het museum.
De zonnewijzer werd begin maart te koop aangeboden op kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Tot die tijd wist niemand van het bestaan van het werk. Het Groninger Museum nam contact op met de handelaar om de zonnewijzer te kopen.
'We hebben gezegd dat we hem graag wilden hebben, maar dat we maar een arm, klein museum in het Noorden zijn. Daarom wilden we 'm graag lenen met de bedoeling hem te kopen en dat is gelukt', zei museumdirecteur Andres Blühm in maart.
Financiële hulp
Het Groninger Museum ging de afgelopen maanden op zoek naar financiering om de zonnewijzer te kunnen houden. Met hulp van fondsen, sponsoren en donateurs is het Groninger Museum er nu in geslaagd om de zeldzame zonnewijzer definitief te kopen. 'Dankzij hen blijft dit Groninger cultureel erfgoed behouden voor Nederland en kan het aan iedereen getoond worden in Groningen.'
Het is niet bekend hoeveel voor de wijzer is betaald.
Herleidbaar tot familie Alberda
De zonnewijzer stond rond 1700 in een van de Groninger borgen. 'Het monogram op de zonnewijzer met de initialen WA is te herleiden tot de Groningse familie Alberda. De getoonde breedtegraad komt overeen met die van Godlinze en ’t Zandt. Daardoor is het zeer aannemelijk dat de zonnewijzer is gemaakt in opdracht van Willem Alberda, heer van ’t Zandt en Godlinze, en later van Dijksterhuis (1674-1721)', aldus het museum.
Volgens het Groninger Museum is de zonnewijzer 'een indrukwekkend voorbeeld van artistiek en wetenschappelijk vakmanschap in Groningen'. Ontwerper Jan de Rijk (1661-1738) is een van de belangrijkste beeldhouwers van de Groningse Barok.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten