zaterdag 28 september 2024

in de persoonlijkheid heeft alles twee kanten, ook bij Wim Hof

 

De buitenwereld kent Wim Hof als de excentrieke Iceman. Zijn gezin ging gebukt onder huiselijk geweld

Fotografie: Rein Janssen • Sculptuur: IJssculpturen op locatie

Terwijl Wim Hof uitgroeide tot een van de beroemdste gezondheidsgoeroes ter wereld, onderwierp hij zijn toenmalige gezin aan lichamelijke en psychische agressie. Nu zijn leven wordt verfilmd, spreken zijn ex, hun zoon en haar andere kinderen zich uit. 

Compleet verstijfd las Caroline de brief die ze zojuist had ontvangen. De afzender was een Britse filmproducent. Hij schreef dat hij werkte aan een speelfilm over het leven van haar ex-vriend, met wie ze tien jaar samen was en haar zoon Noah (21) kreeg. Hij wilde haar perspectief op dit verhaal horen, stond er. ‘Niet het minst omdat u daar een belangrijke rol in speelt.’

Caroline voelde haar adem stokken, die middag in augustus 2023. Ze was net begonnen met traumatherapie om het jarenlange geweld door haar ex te verwerken, en nu gebeurde dit.

Bij haar drie kinderen – ze heeft uit een eerder huwelijk een zoon (Christiaan) en een dochter (Nathalie) – sloeg de onrust ook toe, toen ze hoorden van de film. Niet in de laatste plaats bij Noah. Hij heeft een posttraumatische stressstoornis (ptss) overgehouden aan zijn jeugd en wil niet meer met zijn vader worden geconfronteerd. Laat staan via een speelfilm, die vermoedelijk wereldwijd aandacht wekt.

Zijn vader is namelijk Wim Hof, de 65-jarige gezondheidsgoeroe die miljoenen mensen over de hele wereld enthousiast maakte voor zijn koudwatertrainingen en ademhalingsoefeningen. De man die opzien baarde met zijn ijsbadrecords en bergbeklimmingen met ontbloot bovenlijf, van wie een zelfhulpboek verscheen in 44 talen, die over de vloer kwam bij megasterren als Oprah Winfrey, Jim Carrey, Orlando Bloom en Barbra Streisand en die volgens het jaarverslag van Hof Holding in 2022 ruim 6 miljoen euro winst maakte. De man ook die zich presenteert als een leermeester in de liefde. ‘Ik wil miljarden mensen bereiken’, zei hij in een interview, ‘en ze leren hoe ze kunnen leven in liefde en hun innerlijke duisternis kunnen verdrijven.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten