donderdag 12 september 2024

een ningyo – letterlijk ‘mens-vis’, ofwel een zeemeermin

 

Adellijke haarvlechten en ‘echte’ zeemeerminnen: zeldzaamheden in het Mauritshuis


n het Mauritshuis in Den Haag worden voor een bijzondere tentoonstelling ruim 120 objecten bijeengebracht uit het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden dat tussen 1822 en 1875 was gevestigd op de benedenverdieping van het Mauritshuis. Het was een museum met duizenden objecten van over de hele wereld. De zalen stonden er bomvol. Bezoekers ontdekken in de tentoonstelling allerlei voorwerpen, waaronder sieraden, poppen, vazen, reukflessen, harnassen, wapens, adellijke haarvlechten en zelfs een ‘echte’ zeemeermin. De tentoonstelling Het verdwenen museum (12 september 2024 – 5 januari 2025) biedt ook een andere blik op de rijke, maar vaak complexe geschiedenis en de invloed daarvan op het heden.


Een ander opmerkelijk object in de tentoonstelling is de zeemeermin. Dit monsterachtige wezentje is een ningyo – letterlijk ‘mens-vis’, ofwel een zeemeermin. Het bestaat uit onder andere de staart van een zalm, apenhuid en een hondenkaak. Meerminnen komen al eeuwen voor in de Japanse cultuur en er werden bijzondere krachten aan toegeschreven, zoals het brengen van geluk of onsterfelijkheid. In zowel Japan als in Europa werden ze gretig verzameld en tentoongesteld als bijzonderheden. Door de eeuwen heen hebben Europeanen enorme bedragen betaald voor zogenaamd ‘echte’ zeemeerminnen.

Toen en nu
Na meer dan 60 jaar sloot het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden in 1883 definitief zijn deuren. Deze sluiting volgde op kritiek over de ‘rommelige uitstraling’ en de ‘onderbelichting van het Nederlandse verhaal’. Hoewel de objecten het Mauritshuis verlieten, bleef de 19de-eeuwse wereldvisie, beïnvloed door kolonialisme en nationalisme, bestaan. In de tentoonstelling reflecteert het Mauritshuis van nu op dit verleden: is het verdwenen museum écht verdwenen?

https://erfgoedstem.nl/adellijke-haarvlechten-en-echte-zeemeerminnen-zeldzaamheden-in-het-mauritshuis/?utm_source=De+Erfgoedstem&utm_campaign=57bb36680f-Erfgoedstem_04-07-24_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_7e01b0f316-57bb36680f-48677



Geen opmerkingen:

Een reactie posten