donderdag 5 september 2024

waar wordt de nationale heksenjacht herdacht?

 

Oudewater wil Nationaal Heksenmonument, ook Roermond en Montferland in de race

© RTV Utrecht
Oudewater - Oudewater is een van de drie gemeenten die een monument wil hebben ter nagedachtenis van heksenvervolging. Ook de Limburgse stad Roermond en het Gelderse Montferland willen de gedenkplek. De gemeente Oudewater heeft een plan ingediend bij de Stichting Nationaal Heksenmonument, die hierin een keuze moet maken.
Het monument wordt een herdenkplek voor de voornamelijk vrouwen die in het verleden 'beschuldigd' werden van hekserij en slachtoffer zijn geworden van verbranding. Dit gebeurde in de periode tussen 1450 en 1750 in Europa.
Bij het idee voor het plan en de stichting is onder andere schrijver Susan Smit betrokken, zij schreef meerdere boeken over heksen. Met een monument willen de initiatiefnemers eerherstel voor deze groep slachtoffers. Ook moet het monument bijdragen aan meer bewustwording over deze vervolgingen en over hedendaagse heksenjachten, die volgens de stichting nog steeds in meerdere landen op de wereld plaatsvinden. Daarnaast moet de gedenkplek meer kennis verspreiden over misogynie (vrouwenhaat). Aan gemeenten is gevraagd om ook te kijken hoe bijvoorbeeld scholen bij het monument betrokken kunnen worden.

Historische band

Een jaar geleden werd het plan voor een monument gelanceerd via een landelijke actiedag. Daarop werd toen 33.000 euro opgehaald voor de oprichting van het monument.
De gemeenten die vervolgens een plan indienden, hebben alle drie een historische band met heksenvervolgingen. In Roermond vielen de meeste slachtoffers, vertelt Manja Bedner van Stichting Nationaal Heksenmonument. In Oudewater konden vrouwen die verdacht werden van hekserij zich laten wegen en zich daarmee misschien vrijpleiten. In de plaats 's-Heerenberg in de gemeente Montferland woonde Mechteld ten Ham, die werd aangezien als heks en werd verbrand. In deze plaats wordt al aandacht besteed aan haar verhaal.
Andere gemeenten kunnen zich nog melden, maar de stichting gaat zich al wel buigen over de drie plannen die nu zijn ingediend. Naar verwachting zal er in oktober een besluit worden genomen over de locatie van het monument.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten