vrijdag 13 september 2024

dat de 34ste overstroming van de Alblasserwaard komt is zeker, alleen het momentum is immer onverwacht

 

Burgemeester Segers ziet reëel risico overstroming in Alblasserwaard: ‘Te lang hebben we gezegd: ‘Gaat u rustig slapen’’


13.9.2024
https://www.hetkontakt.nl/alblasserwaard/nieuws/399213/burgemeester-segers-ziet-reeel-risico-overstroming-in-alblass

MOLENLANDEN • Een overstroming in de Alblasserwaard gaan we nog een keer meemaken. Inwoners zijn daar nog veel te weinig op voorbereid. Die boodschap klonk donderdag in de Molenlandse raad.

Als de dijk doorbreekt bij Kinderdijk, staat er binnen een paar minuten ruim twee meter water in Nieuw-Lekkerland. Harry Stam (ChristenUnie) schetste dat beeld bij zijn inbreng. “Er wordt gesteld dat een derde van de inwoners een noodpakket heeft, maar ik denk dat dat percentage veel lager ligt. Het zou goed zijn om dat mee te nemen in een campagne om mensen op de hoogte te brengen van de risico’s van een overstroming.”

Hij kreeg bijval van Maarten Klink (CDA), die de illustere burgemeester Schakel noemde. “Tijdens de Watersnoodramp in 1953 nam hij de plek van de dominee op de kansel in om de bevolking op de hoogte brengen. Maar hoe is het nu? Volgens weet niemand wat te doen of waar men heen moet bij een evacuatie.”

‘De 34e overstroming gaat een keer komen’

Burgemeester Theo Segers stelde het risico van een overstroming serieus te nemen. “Er zijn in het verleden 33 overstromingen geweest. De 34e gaat een keer komen, al kan het nog wel lang duren. Te lang hebben we gezegd: ‘Gaat u rustig slapen, wij zorgen voor u.’ Dat kunnen we niet meer waarmaken. Wij moeten Molenlanden bekend maken met de risico’s die er zijn.” 

De vraag is dan: wie doet dat? Burgemeester Segers kijkt daarvoor als eerste naar de landelijke overheid. “Maar als niemand thuis geeft, komen wij er bij u op terug. Dat gaat zeker geen jaren duren. En we doen al het nodige. Zo spreek ik samen met mijn collega van Hardinxveld-Giessendam binnenkort enkele bedrijven die materiaal beschikbaar kunnen stellen bij een dijkdoorbraak.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten