dinsdag 3 september 2024

landjepik opwestelijke Jordaanoever

Bericht van AD vandaag:

Het aantal illegale nederzettingen van 'extremistische' Israëlische kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever is de afgelopen jaren fors gestegen. Dat meldt de BBC op basis van een eigen analyse.   

'Er kwamen vorig jaar 29 bij - meer dan in enige ander jaar - en momenteel zijn het minstens 196', luidt het. 'De kolonistenposten - die boerderijen, clusters van huizen of zelfs groepen caravans kunnen zijn - hebben vaak geen duidelijke grenzen en zijn illegaal volgens zowel Israëlisch als internationaal recht.'

De BBC World Service heeft volgens de Britse publieke omroep documenten ingezien waaruit blijkt dat organisaties met nauwe banden met de Israëlische regering geld en land hebben verstrekt om nieuwe illegale posten op te zetten.

De BBC analyseerde naar eigen zeggen ook informatie uit openbare bronnen (Osint) om de verspreiding van de illegale nederzettingen op de Westoever te onderzoeken én deed onderzoek naar een kolonist die een Palestijnse vrouw zou hebben bedreigd

Grootmoeder Ayesha Shtayyeh zei in oktober tegen de Britse publieke omroep dat een man haar met een pistool op het hoofd had verteld dat ze de plek moest verlaten die ze 50 jaar lang haar thuis had genoemd. De gewapende dreiging was volgens haar het hoogtepunt van een steeds gewelddadiger campagne van intimidatie en pesterijen die begon in 2021, nadat er een illegale kolonistenpost was opgericht dicht bij haar huis op de bezette Westelijke Jordaanoever. "





Geen opmerkingen:

Een reactie posten