zondag 6 juli 2025

als ons eten en bloemen worden bespoten zit het natuurlijk in ons eten en dat wat we mooi vinden!


Een van de meestgegeten fruitsoorten in Nederland bevat vaak meerdere bestrijdingsmiddelen – en soms meer dan wettelijk mag. Zo werd de aardbei symbool van de discussie over gifresten. Hoe veilig is het fruit?
Dit artikel is geschreven doorVolkskrantm 4.7.2025 
schrijft voor de Volkskrant over medisch onderzoek, psychologie en (neuro-)biologie.
Eerst het positieve nieuws over de aardbei. Nederlanders zijn er gek op. De aardbei is de op drie na meestgegeten vrucht in Nederland, blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling. Daarin dulden aardbeien alleen appels, bananen en mandarijnen voor zich.
Maar de aardbei heeft ook een dark side. De vrucht krijgt al jaren het predicaat ‘gifbom’, onder andere na onthullingen van de actiegroep Pesticide Action Network Nederland (PAN-NL). Bij inspecties vinden keuringsdiensten en PAN-NL keer op keer vier tot acht soorten bestrijdingsmiddelen, soms in een hogere dosis dan wettelijk mag. Sommige van die middelen zouden bovendien tot de pfas horen, de stoffengroep waarvan vrijwel iedere Nederlander een te hoge dosis in het bloed heeft, zoals het RIVM donderdag bekendmaakte.
Laat de aardbeien dus liever staan, aldus de actiegroep, en dat geldt vooral voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Dat advies herhaalde een toxicologiehoogleraar dit jaar in een uitzending van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Het Voedingscentrum vindt dat juist ‘verwarrend’ en benadrukt het belang van vers fruit. Fruit bevat weinig calorieën, maar veel vezels en vitaminen en is daarom gezond. De veiligheidsafspraken rond aardbeien en ander fruit vindt het Voedingscentrum streng genoeg om ook kinderen en zwangeren te beschermen.
De aardbei staat symbool voor de discussie over gifresten. Hoe ongezond zijn die bestrijdingsmiddelen op vers fruit?
Eerst de hoeveelheden bestrijdingsmiddelen zelf. Zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als actiegroep PAN-NL neemt geregeld steekproeven. De NVWA vond in de laatste steekproef uit 2022 een fractie van een milligram aan gifresten in 46 doosjes aardbeien. Ook actiegroep PAN-NL trof in 2024 zulke hoeveelheden in een kleinere steekproef van 13 doosjes.
Is dat veel? Jacob de Boer, emeritus hoogleraar milieuchemie en toxicologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, plaatst het graag in perspectief. ‘Ik vergelijk het weleens met de medicijnen die we slikken. Van paracetamol moet je bijvoorbeeld een halve of een hele gram slikken om er iets van te merken. De gifresten op aardbeien zitten doorgaans in de nano- en microgrammen per kilo aardbeien. Dat is evenveel als één korrel suiker die je dan nog eens door een miljoen deelt. Bij een medicijn zeggen we dan: daar merk je niets van.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten