maandag 3 oktober 2011

Kaboutermythe paddenstoelvorm?Wel eens stil gestaan bij het feit waarom kabouters worden verbonden met paddenstoelen? Hebben ze nu echt daaronder een woonruimte?
Integendeel. Paddenstoelplekken zijn plaatsen waar organisch afval wordt verwerkt in de ondergrond. Vaak een aardeopzuigpunt. Kabouters hebben wel een afvoerende taak maar tegelijk bouwen ze ook op.
Of is het een gelijkende vorm? De kabouter lijkt op een paddenstoel en wel in het bijzonder op een inktzwam met rode stippen?  Daar zit veel meer in.  De kabouter lijkt als het ware op de paddenstoel maar leeft  echter op geheel andere plaatsen.
Of heeft het te maken met de hallucinoge werking van paddenstoelen, zodat je mogelijk in hun rijk kunt komen? Ook een mogelijkheid dat ze zo met elkaar verbonden zijn. De vliegenzwam is een bekende hallinogene paddenstoel.
Ik houd het er op dat ze een gelijksoortige vorm hebben.  Maar hun hoed kan ook geheel anders zijn dan de traditionele vorm.
Wie weet trouwens wie met het idee is gekomen dat kabouters bij paddestoelen leven? En..wie weet wie de eerste persoon was die het beeld dat we nu kennen van een kabouter heeft vereeuwigd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten