vrijdag 9 december 2011

Ontmoetingen in de duisternistijd



Gisterenavond was op de Hof van Schirnding een Adventskalender bijeenkomst. In de periode van 1 december tot kerstfeest is steeds een andere plaats in de dorpsgemeenschap het bezoekpunt.  Wij hebben de 8e december gekozen als ‘Hollandisches Weinachten’ en het gebruik is dat je ook een versierd Adventsvenster hebt. . Een groot buitenvuur van wortelhout symboliseerde de verbinding met de Aarde, de lange berkenhouten winterhoorn werd gebruikt om de subtiele krachten te begroeten,  gedichten vanRielke zetten het denken aan en het gezang smeedde de vijftigtal bezoekers aaneen. De open schuur was feestelijk belicht en gaf de innerlijke mens versterking; de meer gebruikte alcoholvolle en de alcoholvrije glühwein, zelf gemaakte oliebollen en  niet te vergeten de Hollandse kaas.  Een symbolische dorpsontmoeting,  die werd gewaardeerd.
De achtste december is in de katholieke traditie de dag dat de engel Gabriel Maria bericht van de aanstaande geboorte van de inwijdeling Jezus. De bijna volle maan overscheen dit buitengebeuren met het open vuur op de centrale hof. Zeer sfeervol.


Die morgen had ik weer contact met de zwarte Percht, een lokale verschijning van de zwarte godin. Het geleek op een octopus achtig wezen en was in geen geval schrikveroorzakend, zoals de oude mythen suggereren. Deze tijd van intens zwart, loslaten, hemels licht, bij elkaar komen is een gezegende tijd. Maak gebruik van deze maan-yintijd en ontmoet elkaar, de traditie, en het subtiele.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten