donderdag 6 december 2018

Gelukkig geen Donjon in Nijmegen op oud en levend heilig punt

Goed nieuws uit Nijmegen. De herbouw van de nepdonjon gaat niet door. De initiatiefnemer heeft zelf de stekker eruit gehaald. Reden is een combinatie van factoren. Onder meer is er nog steeds geen exploitant gevonden, de archeologische kosten blijken te hoog en een omgevingsvergunning is ook nog steeds niet geregeld.

Het bestuur van de Stichting Donjon, sinds 2008 aan het ijveren voor herbouw. Een droom die in 2005 begon. Toen werd voor de viering van het 2000-jarig Nijmegen een donjon gebouwd van steigerpalen en tentdoek. Met 120.000 bezoekers die kwamen genieten van het uitzicht op de Waal, Nijmegen-Noord, Betuwe en bij mooi weer zelfs Arnhem ontstond het idee om de toren definitief te herbouwen. Een referendum werd georganiseerd om de mening van heel Nijmegen te polsen. Met een ‘ja’ van 63 procent kwam er groen licht om de plannen concreet uit te werken.
Stichting Donjon liet architect Marc van Roosmalen een heuse donjon van tufsteen en historisch uiterlijk ontwerpen. Plannen kregen vorm voor een ‘beleveniscentrum’ met restaurant en skybar, een terras met uitzicht, expositieruimtes, informatiecentrum en een luxe bed & breakfast. Huurders als Heineken, Sligro en vastgoedontwikkelaar Haystack Corp waren in beeld om de kar definitief te trekken. 
Met de concrete uitvoering in zicht werd de laatste jaren ook het verzet groter. Tegenstanders uit de wetenschapswereld spraken van geschiedvervalsing en ‘Disneyficatie’ van het verleden. De nog bestaande Nicolaaskapel zou tot misnoegen van velen in de schaduw komen te staan. Ook was er fel verzet tegen de veronderstelde commercialisering van het historische Valkhofpark. Een petitie werd gestart met de tekst: ‘Stop de donjon, nee tegen de uitverkoop van het Valkhof.’ 
Tegelijkertijd werd duidelijk dat de archeologische eisen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, steeds verder opgeschroefd in de loop der jaren, een almaar grotere hindernis werd.
Omgevingsdienst ODRN en ook de commissie Beeldkwaliteit bleken nieuwe dwarsliggers die uiteindelijk gemeente en stichting Donjon hebben doen besluiten alle inspanningen te staken.
Mijn waarde geomantische vriend is door de tegenstanders al een hele tijd geleden gevraagd  wat hij van deze plannen vond. Hij was er op tegen daar het een heilig punt is dat geen commercialisering wenst!  Dit heilige punt zit boven de grond en kan nu nog steeds door iedereen gratis worden ontmoet. Goed nieuws voor ontmoeters van het subtiele! En wat zou nou het besluit hebben veroorzaakt?
Bron: AD.
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten