vrijdag 9 augustus 2019

Hermeswater en bergen

 


Af en toe ga ik met vrienden naar en heel bijzonder bergmeer op 780 m hoogte in een voormalige steengroeve. Koud maar zeer zeer verfrissend en helend. Via een bergpad met vele stillstand punten, waar de locale spirits je inspecteren en doorgang geven, langs een omgestoten megaliet en andere groeven kom je bij het groeve compelx.

Bij het meer met haar kwaliteiten herken ik eerst ook  haar blokkaden 
1. net boven het water: het menselijk gevloek van degenen die hier gewerkt hebben met de harde granietsteen in de profane tijdsperiode.
2. onder het water een sfeer van het misbruik van te veel steengebruik door menselijke hebzucht. Oorspronkelijk was hier een natuur heiligdom door de speciale kwaliteiten van de bovengrondse rots partijen, die in christelijke tijd steeds meer werd gebruikt voor profane doeleinden.
3. de oudste vloek voor 1000 AD en het grootste, de meer boven het groevemeer hangende steenvloek deken, die christenen de oude heiligdommen hebben aangedaan

Ga je naar het eigenlijke Ebbrechtstein complex dan vind je daar een kasteelrestant op geweldige rotsen met een prchtig rondomzicht.

Daar bevinden zich twee rots partijen met voor historische zit- en ‘offer ’plekken. Op een kun je zitten en je inleven in de oorsprong van deze ervaring zit. Was ondermeer gericht op de opkomst van een sterrenbeeld. Dat geboortemoment was belangrijk en bevruchtte de berggodin.
Door de eeuwenlange graniet winning, de nog actieve steengroeve met dynamiet winning en toerisme heeft de berggeest zich teruggetrokken. Tijd voor herstel van de verbinding?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten