zaterdag 12 december 2015

Spinoza is ongetwijfeld de grootste Nederlander ooit

Column Bert Wagendorp
COLUMNDe banvloek die de Portugees-Joodse gemeenschap van Amsterdam in 1656 uitsprak over Baruch de Spinoza, met het verzoek aan God zijn naam van de aardbodem te wissen wegens gruwelijke ketterijen en monstrueuze daden, wordt niet herroepen.
Zondag was er een bijeenkomst in de Rode Hoed in Amsterdam waar een verzoek om herroeping op tafel lag, maar opperrabijn Pinchas Toledano moest de voorstanders teleurstellen.

Het verzoek had dertig dagen na de uitspraak moeten worden ingediend, dus het kwam te laat. Bovendien, zei Toledano, wás de ban al opgeheven op het moment dat Spinoza overleed, op 44-jarige leeftijd in 1677.
Baruch de Spinoza, zoon van een Portugese handelaar in zuidvruchten en noten die vanwege de vervolgingen in zijn vaderland naar Amsterdam vluchtte, is een van de grootste en invloedrijkste filosofen uit de historie. 

Commentaar; een banvloek blijft doorwerken totdat je het zelf herkent, verwerkt of dat de veroorzakers het ongedaan maken. Dat laatste is nu weer afgebroken. Helaas voor deze intelligente ziel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten