maandag 11 april 2016

schirndingerheden

 Terugblik en stand van zaken  het eerste kwartaal van 2016 op de Naturbegegnungshof en Kulturbaustelle Schirnding in het Fichtelgebirge

terugblik van de noordzijde aan de hellingkant; van dichtgegroeid huis naar vernieuwd Monument

de winter was mild
het voorjaar vroeg
in een Aarde oppervlak wereld in verandering
en hier ook veranderingen, klein en groot
doorgaand
Lange tijd geen bericht gestuurd vanuit het Fichtelgebirge maar hier is weer wat nieuws!
Monumentale toilet nis
In de noordkamer is in een dichtgemetselde wanddeel een laat 17e eeuwse wc nis te voorschijn gekomen. Deze originele nis is onderdeel van het natuurstenen hoofdhuis, een T vormige huis, dat hier werd gebouwd. Het is zeer uniek dat een dergelijk ‘ornament’ in een niet adellijke huis voorkomt. Het bewijst in elk geval dat het hoofdhuis  door een speciale bouwheer is neergezet op een bijzondere energetische plek die latere bewoners omvormen tot boerderij.
Met hulp van Monumentenzorg wordt de nis gerestaureerd.
Hartoperatie Josephiene
Onze jongste nog geen tweejarige dochter Josephiene wordt in mei geopereerd. Na de geboorte is haar hartkamer wand niet gesloten zodat daar een opening in is. We hopen op een goede operatie in de Uni kliniek in Erlangen. Met dank voor de vele ondersteuning van deskundige vrienden om dit proces te begeleiden.
Vrijwilligers
Tot eind van jaar 2015  hebben veel buitenlandse vrijwilligers ons project praktisch ondersteund. Dergelijk werk wordt in Duitsland gezien als werk en is fiscaal belast zodat we even op de plaats rust moeten nemen om het financieel en juridisch anders te regelen.  Praktische ondersteuning is natuurlijk nog steeds welkom.
21 jaar gaialogie
Dit jaar is het 21 jaar geleden dat ik mede startte de eerste Gaialogie opleiding op 18 maart 1995. In die 21 jaar is veel kennis, inzicht opgebouwd over de ons omringende omgeving en de wederzijdse interactie met de levende wezens. De opleiding is nog steeds levend met de maandelijks dag ervaringstochten in het land. Deze zomer organiseer ik hier in het Fichtelgebirge een thema week over de dynamiek van levende draken in het Fichtelgebirge.
Voor meer informatieve over gaialogie en haar activiteiten neem contact met me op.
Gaialogisch onderzoek
In de grote omgeving van het Fichtelgebirge is verder geomantisch onderzoek gedaan naar bijzondere fenomenen rond Waldsassen. Daar tref je ook steentijd planologische structuren aan, zoals geogliefen op bijzondere sterren-/dimensie punten. Het gebied is geologisch zeer interessant door het voorkomen van zeer oude steenstructuren die in verschillende tijden onderscheidend zijn gebruikt vanwege hun vormkracht, steen/plaats energie, verbindingen met boven, onder of op horizontaal niveau, dan wel hun subtiele bewoning door wezenssoorten die werden geëerd.
Werkzaamheden
Het eerste winterkwartaal van 2016 is rustig verlopen met aandacht voor details en kleine werkzaamheden en wat pas op de plaats. Gestaag gaat de afronding van de slaapzolder voort waar de familie in april in kan trekken.
In het voorjaar en zomer  kunnen de nieuwe vensterluiken worden geplaats en krijgt de hoofdtoegang een  herstel van deur en monumentale granieten trap.
Een overzicht van de werkzaamheden
 - het lemen van de wanden  in de gang en start in de noord kamer en stiltekamer. De leem wordt door de lokale firma Hart beschikbaar gesteld.
- een houten vloer in de gang van 4 cm dikke planken gemaakt van de voormalige  oude zolderbalken
- bijna afronding inrichting van privé zolder bereik met deuren, vloeren en de fijne afwerking van de details.
 - buiten werk zoals  het afzagen van het houtbestand aan de noordzijde van de hof. En het vellen van een meer dan honderdjarige eik voor toekomstig vloerhout in het bos
- afwerking voorruimte kelder met watermeterkast
- ingebruikname toilet oostzijde

Met speciale dank  voor de familie  en de lokale vrijwilligers die het ons mogelijk maken.
En veel dank voor de materialen die vrienden ter beschikking hebben gesteld  zoals een grote collectie lampen van een elektriciteit zaak.

Oproep; werkassistentie. Momentaan speciaal gezocht vrijwilligers voor het  leggen van de vloertegels  van ondermeer polygonaal platen van sollen Hofer kalksteen en voor wanden van toilet. En verder zijn er diverse buiten en binnen werkzaamheden in het onderhoud van hof en tuin.
Laat ons weten of je wat op je wilt nemen of een bepaalde kwaliteit hebt die je wilt inzetten.  Mocht je iemand kennen die tijd en zin heeft om een steentje bij te dragen,  laat het ons vooral weten.
Vanaf april ben ik weer maandelijks in Nederland en laat me weten of je dan mee wilt reizen
Je kunt hier goed zelf met de trein komen, ver-bus (naar Selb) of vliegend via Praag met Transavia . 

Dank voor je aandacht !!
Graag tot weerziens of weerhorens!!!!!!!!!!!!!!!!

Dick van den Dool & Janne. Jonathan  en Josephien& Nadine Heintel

 Keine Gegend ist geologisch so vielfältig.
            Landrat Dr. Karl Döhler

Geen opmerkingen:

Een reactie posten