donderdag 23 juni 2016

aan m'n neus voorbij gegaan……..

Onlangs kreeg ik twee jachtgeweren in handen om te onderzoeken. Ze waren door de Nederlander Iwan gevonden in een boerderij in het buurtschap Dornberg ten noorden van Roslau. Bij de isolering van de 20ste eeuwse woonhuis zolder trof hij onder de zoldervloeren in de dakstoel deze twee historische wapens aan. 
Ik ben naar een wapenexpert gegaan,  Koenig in Hohenberg, die ze dateerde van begin 1800. Rijk beslagen  voorladers die oorspronkelijk een vuursteen ontsteking hadden en één ervan zelfs afkomstig uit Italie.  Beide wapens zijn later ook omgebouwd.  Historische wapens die eigendom moeten zijn geweest van een boer die op groot wild jaagde, als herten. Beren waren rond 1800 hier al verdwenen maar wolven nog niet.
Wat mij boeide dat deze veel gebruikte jachtwapens verborgen waren. Wat was namelijk het geval?  Toen de Amerikanen in 1945 kwamen moesten alle wapens worden ingeleverd en dit oude niet meer gebruikte wapentuig werd veilig opgeborgen.

Jammer dat de huidige eigenaresse de wapens niet wilde verkopen maar aan haar kinderen gaf. Zo verstrooid dit waardevolle bezit in de periferie. Ik ben namelijk een voorstander dat cultuur historische goederen ter plaatse bewaard blijven en latere generaties laten zien hoe de voorouders omgingen met eigentijds overleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten