zaterdag 2 februari 2019

Het water komt toen

Het overstromingen water kan in de winter komen in de hollandse delta; een Oergegeven in de polder van Giessen-Oudekerk  waar men eeuwenlang op bedacht was.

Vandaag is het weer zoveel jaar geleden dat op 1 februari 1953 een grote watersnoodramp Zuidwest Nederland trof.
Ik zat zelf in de buik van m’n moeder toen het voorviel. De ouderlijke boerderij werd in de slotfase van de overstroming in de Alblasserwaard getroffen. Iedereen moest evacueren en ook de familie, die naar familie in de Betuwe ging, met al het vee.
M’n moeder werd opgenomen in het militaire hospitaal in Gorinchem omdat ze bang waren voor een miskraam want ze was in haar zevende maand. Geen goed begin zou je denken. Klopt!

Gelukkig viel de waterschade bij ons in de polder Bovenkerk  van Oudkerk mee en het water stopte bij de Vlietkade. In het huis stond alleen de stal wat blank maar het voorhuis bleef droog.
Wel werden alle spullen zoals gewoonlijk op de zolder gebracht via het grote luik dat speciaal daarvoor dient. De koeien hadden ook op de bovenstal kunnen verblijven, zoals al eerder is gebeurd . Deze waterstal is nog steeds in het huis uit 1709 aanwezig.
Dit was de vijfde watersnood die m’n ouderlijk huis heeft meegemaakt; 1709/1710, 1740/1741, 1809, 1820 en 1953.

Water heeft  een belangrijke rol gespeeld in m’n leven: m’n eigen leven, m’n familie genen, de herinneringen in het ouderlijk huis dat ik nog deels bewoon, en in m’n zielen verleden.


,,Vergeleken met andere delen van het land viel het hier natuurlijk mee", beseft Boele. ,,Er waren vijf doden te betreuren. Eén volwassene en een kind in Papendrecht, een oudere vrouw in Sliedrecht en twee mannen in Groot-Ammers.

De impact op het dagelijks leven was uiteraard gigantisch. Bij Wijngaarden stond het water dik een meter hoog. En vergeet niet dat er destijds geen waarschuwingssysteem was, mensen werden verrast. Bovendien: het gebeurde nadat men figuurlijk gezien de schaapjes net op het droge had na de oorlog."
Jan Boele, voorzitter van de Historische Vereniging Binnenwaard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten