maandag 4 februari 2019

Bouwmeesters onder elkaar: architecten karma

Hendrik Willem Marius (Henk) Hupkes (15 juli 1920Maastricht, 27 oktober 2014) was een Nederlands architect.
Hupkes bouwde onder meer woningen, een winkelcentrum en twintig kerken.
Vanaf 1965 ontwierp hij ook, in organische bouwstijl, voor de Christengemeenschap kerkgebouwen in Zeist, Rotterdam, Amsterdam en Leeuwarden (verbouwing  van de leegstaande schipperskerk)en woningen in Zeist. Hij was daarmee, voor Alberts en Van Huut, de eerste architect van grote gebouwen in deze stijl in Nederland. Hupkus was overigens een ruimdenkend mens. (bron Wiki)

Mijn Friese vriend Tim Bouwhuis  vroeg hem eens; “hoe kom je er toe om zoveel kerken te bouwen?” Zijn antwoord was kort : “in de negende eeuw heb ik vele kerken opgebrand.”
Dat waren in die tijd natuurlijk wel houten kerkjes.
Een karmische goeddoening na 1000 jaar.


Tim ken ik overigens ook uit  de Noord Franse stad Laon waar hij de kathedraal heeft gebouwd als 'architect' en ik met nog twee 'edele' vrienden de Tempelierskerk en we ook in strijd waren daar de kathedraal op een hele mooie plek werd gebouwd wat wij als Tempeliers, die er al langer zaten,  niet wilden. 
Het is wel bijgelegd maar Tim is in zijn hoedanigheid toen bij de bouw overleden door van een stelling te vallen.  In elk geval kunnen we nu goed met elkaar ‘huishouden’. 
Beide bouwwerken zijn nog  te bezichtigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten