zondag 24 februari 2019

oud Fries doodritueel; de zee geeft, de zee neemt

De Vikingen in onze gemeenschap  kregen een zeegraf en hoe was afhankelijk van je rijkdom,  een boot en arm een vlot. Stropoppen -30 cm hoog en als je rijk was om het geklede lijk en  in je beste goed en bij een strijder het wapen.   Het watervoertuig werd naar de zee uitgang gebracht en daar bij ebgang aan de stroom mee gegeven. Het was overigens een lange tocht naar  zee, ongeveer maximaal 10 km. Niet de hele clan ging mee en alleen de voor de persoon belangrijke personen.
Een thuisdood was niet geliefd want je wilde naar het walhalla en strijders werden daarom niet oud en stierven in de strijd. Het was minderwaardig thuis te sterven. Ouderen vroegen daarom mee te gaan op raid wat niet altijd kon.  De strijd aangaan was hopen om te sneuvelen.

Regressie onderzoek van een Vreedzaam samenleven in een kleine gemeenschap van 100 personen op een niet opgehoogde kwelderwal  in de omgeving van Bolsward, rond de jaartelling van strijder/vissers, 70 personen, die uit het noorden kwamen en een oergroep  30 personen-  van boeren uit Drenthe.
@ maart 2019, D. van den Dool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten