zaterdag 2 februari 2019

Onderaardse inspectieVandaag een inspectie gedaan van een deel van mijn buiten kelder die ligt aan een mooie holle weg. In de volksmond heet  dit complex de ‘Hussieten keller’ en dateert uit begin 15e eeuw. De naam is afgeleid van die tijd toen hier een bloedige godsdienst oorlog was tussen aanhangers van de protestant Hus en de katholieken.

In het gebied kwam de delfstoffen winning van ijzer en andere mineralen  door de oorlog tot stilstand  en hebben de berglieden nu vlucht kelders gebouwd,  zoals deze.

Aan het eind van de 2e W.O. toen de Amerikanen hier binnen vielen, heeft het dorp in de grotere gangen toevlucht gevonden en werden waardevolle goederen  in de smalle gang opgeborgen.

De smalle gang heb ik vandaag voor het eerst geïnspecteerd. Voor een kind is het makkelijk toegankelijk maar voor een volwassenen is het veel moeilijker.
Aan het eind van de gang was een kleine ruimte die deels ingestort is.

Werk aan de winkel om het eens op te ruimen en bij de gemeente erop aan te dringen de bovenstaande bomen te verwijderen, die met hun wortels het oude systeem instabiel maken.
Bezoekers en helpers zijn welkom.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten