zondag 5 januari 2020

Ervaringen van spirituele Wetens in de oude tijd


Voorheen was in de voor historische  spirituele traditie heel veel informatie voorhanden vanuit de overlevering binnen de traditie. Deze orale geschiedenis van heiligdommen en lokaliteiten sferen werd niet opgeschreven. Ook stonden de beroeps spirituelen nog dichter bij hun eigen ervaringen uit oudere tijden. Ze herinnerden zich eenvoudigweg nog hun oude kennis en bezoekplekken. Ook hadden ze toegang tot de ‘lokale archieven’: in de omgeving. Subtiel vastgelegde informatie in cultusstenen, plaatsgeheugens en door kontakten met subtiele lokaliteiten wezens.  Tot slot was er nog de kennis en herinneringen van bezoekers, daar de religieuzen veel reisden om collega’s en andere heiligdommen te bezoeken. Zij waren minder vast lokaal verbonden dan de landbouwgemeenschappen zelf.

Ik kom op dit gegeven daar we zaterdag bij een bovenregionaal heiligdom zijn geweest, de Waldstein in het Fichtelgebirge. Een oer Godinnen plek. Ik zag dat daar Ierse christenen langs zijn geweest op hun doorreizen. Om precies te zijn een druïde met twee leerlingen. In de christianisering geschiedenis is aan deze groep inspirators die veraf de Christusimpuls al hadden geïntegreerd niet zoveel aandacht gegeven, daar ze hun traditionele natuurmystiek integreerden met de zonneGod cultus van het vroege christendom. Daar moest het Romeinse christendom niets van hebben. Deze ‘Ierse’ wijzen trokken rond ook in het huidige Duitse gebied en deelden met hun lokale spirituele collega’s hun nieuwste inzichten en hen zo spirituele bevruchten.
De missionaris Bonifatius heeft in het Duitse veel van deze natuur christelijke gemeenschappen vernietigd ook wel paganistisch christendom genoemd, die  vooral het Oer vrouwelijke eerden. De Saksen hebben hem niet voor niets in het Friese grensgebied gedood omdat hij dat ook van plan was te doen in het nog zeer Oer religieuze Friesland.

De kunst is nu om de nieuwe spirituele impuls van deze tijd te integreren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten