donderdag 30 januari 2020

Warm zonneplasma en koud atmosfeer plasmakristalEen gloednieuwe Inouye-zonnetelescoop op Hawaï hebben de meest gedetailleerde beelden van de zon ooit gemaakt
De borrelende gouden delen zijn opstijgende brokken plasma van ongeveer 6000 graden Celsius. Eén zo’n ‘blok’ is ongeveer zo groot als Frankrijk en stijgt op naar de oppervlakte, ontploft als het ware en laat zijn hitte los, om vervolgens weer ‘afgekoeld’ in kleinere structuren in de zon te verdwijnen en plaats te maken voor andere opstijgende blokken.

,,Eerst leek het erop alsof we naar een helder punt keken, naar één enkele structuur, maar nu zien we die uiteenvallen in veel kleinere structuren”, legt directeur Rimmele uit.

De zonnetelescoop staat op de top van de drie kilometer hoge Haleakala-vulkaan op Hawaï en de spiegel heeft een doorsnee van vier meter, de grootste ter wereld. Omdat deze spiegel extreem heet kan worden, staat de telescoop in een ijszwembad zodat het apparaat niet oververhit kan raken. Er is voor twaalf kilometer aan waterleidingen aangelegd om het ijsbad aan te vullen.

Op aards niveau tref ik wel koud plasma aan in de vorm van kristallijne structuren dat meer aangepast is voor menselijke structuren.kokend water. 100 graden met watergasbellenGeen opmerkingen:

Een reactie posten