zondag 26 januari 2020

Vijf wegen naar Aardszijn


Gurdjieff onderscheidde drie traditionele wegen om tot zelfkennis te komen los van de dagelijkse werkelijkheid met veel afzondering
1.    de fakir weg via het lichaam met haar pijn, zwaar werken (Aardeweg)
2.    De monnik weg via de emoties door toewijding (Waterweg)
3.    De yogi weg via de gedachten door studie (luchtweg)
Hij noemde ze ook “The Way of the Sly Man”. Gurdjieff onderwijst zelf een vierde weg in zijn leringen.
De vierde weg noem ik zelf de weg van de spirituele strijder (de vuurweg), die de uitdagingen van het leven aangaat en niet ontwijkt;
De vijfde weg is een integratie van alle vier wegen in het alledaagse leven op het scherpst van de snede leven.

 In de christelijke traditie heb je ook vijf wegen binnen de kloosters:
De aardeweg, door werken zoals bij de cisterciënzers (ontginnen, waterbeheer, landbouw) en de weg van het fysieke lijden.
De waterweg van de christelijke bouwmeesters en bouwers die schoonheid en heilige ruimten bouwen. (Ruimte als gestolde emotie)
De vuurweg, door de strijd aan te gaan met de traditie als het heidendom door 'vechtkloosters’ die de oude paganistische christelijke traditie doorbraken. Ondermeer de benedictijnen, die verkapte legers beheerden om de hogere geestelijkheid in haar uitbreidingswaan te ondersteunen. In het noorden heb je twee voorbeelden die ik uitvoerig heb bestudeerd: Stavoren en Rottum.
De luchtweg door studie en onderricht.
De aetherweg: kloosters die die heiligheid, het Licht in de aarde vooral eerden, zoals de Johannieters maar ook de aardeweg gingen van landbouw, zoals in Noordoost Groningen in Oosterwijtwerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten