vrijdag 14 december 2012

bloedgeld


Telecomveiling levert Staat liefst 3,8 miljard euro op

Bewerkt door: redactie  Volkskrant− 14/12/12, 17:49  − bron: ANP
© ANP.
UPDATE De schatkist wordt gespekt: de frequentieveiling voor nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet heeft 3,8 miljard euro opgebracht. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vandaag bekendgemaakt.
Tele2 heeft als nieuwkomer een vergunning weten te bemachtigen en gaat vanaf 2013 net als KPN, Vodafone en T-Mobile via een eigen netwerk mobiele telefonie en mobiel internet aanbieden.

'Met de komst van Tele2 en de extra frequentieruimte die nu beschikbaar is, krijgen innovatie en concurrentie op de markt voor mobiel internet een belangrijke impuls. Hierdoor kan mobiel internet in Nederland blijven groeien'', laat minister Henk Kamp (Economische Zaken) weten in een reactie. Hij denkt dat bedrijven en consumenten kunnen profiteren. En: 'Dit brengt nieuwe kansen voor de telecomsector en de Nederlandse economie.''

De gsm-frequenties (900 en 1800 MHz) zijn nu nog in het bezit van KPN, T-Mobile en Vodafone. Maar de meest aantrekkelijke frequentieruimte is de 800 MHz-band. Deze is uitermate geschikt voor de nieuwste mobiele technologie LTE (4G). Een voordeel van een relatief lage frequentie is dat het bereik relatief groot is en dat het gemakkelijk door muren heen gaat.

Bij de 31 oktober begonnen telecomveiling werd extra frequentieruimte geveild waarmee de weg wordt vrij gemaakt voor supersnelle mobiele toepassingen. Eerder werd ervan uitgegaan dat de veiling van de gsm-frequenties zeker 500 miljoen euro zou opbrengen.

Het resultaat van 3,8 miljard euro overtreft de opbrengst van de beruchte UMTS-veiling in 2000. Omgerekend leverde de UMTS-veiling ongeveer 2,7 miljard euro op. De hoge opbrengst van toen werd veroorzaakt door de internethype en bracht KPN in grote financiële problemen.

De vergunningen voor de diverse frequenties gaan in de loop van 2013 in en hebben een looptijd van 17 jaar."

Lang leve de frequentisering van onze atmosfeer. Dat zal ons fijnbesnaarde electrische systeem mens nog meer schaden. Vraagt niemand zich af wat al deze technolgie doet met ons mens en het gehele ecosysteem? Weiger mee te doen met deze buitenaardse technologiegroei en wees niet bereikbaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten