zaterdag 22 december 2012

genius loci onderzoek


Elk huis heeft zo haar eigen huiswezen is de theorie. Een gegeven dat door vele culturen wordt aangenomen. In oude culturen werd daartoe zelfs een eerplaats gemaakt om dit wezen te gedenken, eren.
Gisteren deden we in de opleiding onderzoek naar de aanwezige huiswezens.
Enkele voorbeelden;
-      --- Een boerderij heeft er drie; twee in het huis zijnde daar het huis in tweeën wordt bewoond en  één buiten het huis. De kwaliteit en wakkerheid zijn onderscheiden. Het huiswezen buiten het gebouw is een getraumatiseerd wezen dat in de 15e eeuw los is gekomen van het toenmalige gebouw dat door een oorlogsbrand werd verwoest. Daarbij kwamen twee kinderen om wiens zieldeel nog beschermd werd door dit huiswezen. Twee huidige buren zijn weer onbewust naar deze plek teruggekomen bij hun zieldeel. Door het bewustmakend gebeuren kunnen deze zieldelen weer terug naar hun bron en kan het huiswezen opgenomen worden in het geheel, de Aarde in. De plek buiten klaarde gelijk op!
--- Een flatbewoonster woont in een collectief flatwezen van de onlangs in opspraak gekomen woningcorporatie Vestia. De flat is gebouwd op een doorstroompunt de aarde in van een sterk vervuilde luchtlaag  dat zich nog steeds via dit gebouw ontlaad. De bewoners moeten dit opnemen en zijn dus deels verwerkingsstations.  Deze functie kan omgelegd worden zodat het groepshuiswezen meer zorgend kan worden en de bewoonster die het bewust is kan meer aandacht schenken aan dit subtiele fenomeen.
--- Een groep huizen uit begin tachtiger jaren had eerst een collectief wezen. Door bewoning en koop ontstaat onbewust een splitsing; het collectieve blijft nog steeds en het individuele ontwikkeld zich. In het huis van de bewoonster zijn drie bewustzijnssferen die onderdeel uitmaken van drie huiswezens.  De zolder voelt nog niet eigen aan en een kind reageert daar angstig op. Nu is het de kunst bewust uit het collectief te gaan en het huiswezen individueel te maken en te ontwikkelen, te kwaliteiten.
Waar je woont is een afspiegeling van wat je bent en de zorg voor het omgevende een actieve levenstaak.
-        


Geen opmerkingen:

Een reactie posten