donderdag 3 oktober 2013

Verbroerderings-dag


Het is vandaag 3 october  een vrije dag in de Bondsrepubliek Duitsland; dag der eenheid –Tag der Deutschen Einheit- waarbij sinds 1990 herdacht wordt de val van de muur en de eenwording van Oost- met West-Duitsland.
Oosten met Westen, of het meer vrouwelijker oosten met haar vijf staten met het meer mannelijker westen bestaande uit 11 staten.
Net als het zuiden met ondermeer Beieren, meer mannelijker georiënteerd is en het noorden meer vrouwelijker zich uitdrukt.  Dat is maar een waarneming laag en daarachter weer wat anders zich wil uiten.
De twee polen die elkaar ontmoeten willen. Het ‘westen’ heeft veel geld geïnvesteerd, gegeven aan het armere oosten, dat meer ontvangend is. Nu tot ongenoegen van de rijkere staten zoals Beieren die hun geld anders willen besteden.  Het is en blijft een geven en nemen.
Als je in de realiteit van het alledaagse schouwt zie je weinig van verbroedering/verzustering tussen de twee polen in het Duitsland van nu. Men blijft  op deze “Tag  der deutschen Einheit“ in zijn staten en ik ben in alle staten dat er niets wordt gedaan aan meer menselijke verbinding op deze dag. Laat ik het dan maar binnen in me gedenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten