woensdag 30 oktober 2013

Zondag op stap

De Gaialogische ervaringstocht a.s. zondag gaat naar Noord-Holland. Aanvang 10.30 – 17.00 uur); Thema: sterrenbeelden op aarde in de Friese cultuur en heilige meren 

Archeologen hebben de laatste decennia zeer interessante ontdekkingen gedaan over de voorhistorische tijd; Bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd.  Het gaat mij nu vooral om de West-Friese cultuur in Noord-Holland boven  de in zee mondende  Oer-IJ.

Een beeld dat ontstaan is dat de “Friese” oerbewoners zich vestigden op relatief hogere kustplekken en daar leefden van akkerbouw, veeteelt in het achterland en visserij/jacht. 
Hoe hun cultus-landschap eruit zag wordt steeds helderder door  archeologische vondsten. Vooral Linda Therkorn heeft daarover een zeer interessante dissertatie geschreven (zie bijlage). De kleine gemeenschappen of individuele boerderijen  kenden een boven-beneden verbinding met sterrenbeelden als Taurus (stier) Canis Major (grote hond), Pegasus ( gevleugeld paard) en Hercules (  Thor).
 Kuilen, greppels en sloten uit de Late IJzertijd en de Romeinse Tijd  bevatten meestal aardewerk en dierbotten, maar er zijn ook kuilen met bijzondere vondsten aangetroffen. De meeste van deze sporen kunnen worden gerelateerd aan de drie seizoenen die de Friezen kenden en deze seizoenen werden aangekondigd door de opkomst van een bepaald sterrenstelsel.


Zie onderstaand artikel en voor verder leesonderzoek zie een verwijzing naar de bijlage het proefschrift van Linda.

In Nederland is er tot nu toe nog geen vruchtbare samenwerking geweest met archeologen om hun vondsten en vondsplekken te interpreteren.
Mijn optie is nu om de vondstplekken van Linda Therkorn zondag te bezoeken en te ervaren. Daar ik nog bezig ben met vooronderzoek naar de locaties kan ik nog niet aangeven waar we heen gaan.

Ten tweede wil ik een  bezoeken waar archeologen een ‘heilige plaats hebben gelokaliseerd als zijnde een meertje of laagte.
In Velserbroekpolder, Beverwijkse Broekpolder en in Geestmerambacht zijn  interessante lijnelementen gevonden die lijden naar  zeer oude cultuswaterplekken.

Onderzoek/ervaringen zondag
-       cultuslandschap rond boerderijen en relatie met sterrenbeelden; is dit nog te ervaren
-       heilige cultuswaterpunten in kustzone
-       sterrenbeelden onderzoek van stier, grote hond, pegasus en hercules in relatie tot lokale godheden.

Heb je zin om mee te gaan naar deze plekken laat het me weten. Dan kan ik je vervolgens nog berichten waar we elkaar ontmoeten.

Graag tot weerhorens


Geen opmerkingen:

Een reactie posten