woensdag 3 mei 2017

Hel plekken

In Friesland tref je nog vele benamingen van 'hel' aan in het oude landschap. Volgende week zaterdag gaat m'n onderzoekers naar Workum om het daar verder te onderzoeken in het kader van de Friese Elfsteden.
Heb je zin mee te gaan laat het me weten.

"Nederwereld

Plaatsen met het deel "Hel" in de naam.
 
Uit onderzoek blijkt dat plekken met Helnamen in Nederland voor het grootste deel aan de noordzijde van de dichtstbijzijnde bebouwingscentra liggen. Vaak lag er een waterpoel die dan gezien werd als de poort tot de Hel. In het oud-Saksisch heet deze deur "helldor". 
De Germanen lokaliseerden het dodenrijk in het Noorden, terwijl dit bij de christelijke voorstellingen geen rol speelde. De naam van het sterrenbeeld de Grote Beer, die door de Germanen ter oriëntatie van het Noorden gebruikt werd, was "Helwagen". 
Ook uit de mythen blijkt Hel in het Noorden te liggen. In heidense grafvelden liggen de skeletten in een Noord-Zuid ligging, wat ook weer wijst op het geloof dat het dodenrijk in het Noorden lag (christelijke graven hebben een Oost-West ligging). Namen met het deel "Hel" in Friesland zijn onder andere: Rohel bij St. Jansga, Augustinusga, Bolsward en Slappeterp. En Healbird bij oudkerk (Huisman, 1953)"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten