zondag 16 juni 2019

streven naar een ecologische omgeving waarin de mens een opbouwende factor is.


16 juni 2019
Met B. rondgelopen.  Haar moeder is deze week gestorven en over andere halve week krijgt ze een grote chemokuur. Tijd om wat te ondersteunen.

De Laubbühl in Selb, 643 m boven NAP, waar we op lopen is een voormalige zwarte precambrische berg, een vulkaan en heeft een sterke aanwezigheid ,die nu herkend wordt. Een reus die uit z’n slaap is gewekt. De ondergrond bestaat uit basalt van een vulkaan die door de granieten en gneis ondergrond is doorgedrongen. Langs de paden tref je hopen van de millenia oude stenen die uit de velden zijn verwijderd.
De eerste paddenstoelen hebben we in de bosrand gevonden, bos champignons: Perlpilz. Ze groeien vooral aan de zuidzijde, de warme zijde en niet waar veel takken liggen. M’n gastvrouwe plukt ze onbewust en ik moet haar wijzen op toestemming te vragen alvorens ze te plukken.

‘Schwammerln ‘is een algemene Beierse term voor paddenstoelen en het zoeken ervan heet ‘schwammerln’. Haar grootvader heeft het haar geleerd en nu ben ik in de leer. Hij had ook volksdrankjes, zoals van Arnica tegen rugkwalen. Twee plantjes bloemen die afgeknakt zijn, neem ik mee om in alcohol een kruiden tinctuur te maken.
Onder de berg is een weide bij twee meertjes, waar een hele weide vol met Arnica bloemen staat.  Een geheime plek met een bloem die steeds minder voorkomt in dit gebied.
Ook wilde tijm die hier ‘Kunnerle’ heet, tref je langs de akkerrand weg en volgens m’n gastvrouw is door bemesting deze randvegetatie al grotendeels weggedreven.

Siebenstern in bos, verbonden met het zeven gesternte, de Plejaden, een algemeen voorkomend plantje in het Fichtelgebirge en beeldmerk van de lokale natuurbescherming


De 65 jaar oude bio boer heeft nog een deel van de berg in gebruik; bos, weide en akkerland. Een opmerkelijk hoog aetherveld hangt er i.t.t. het ernaast gelegen koolzaadveld dat geen aetherveld heeft. Dodend gif laat de oerkracht in de aarde zakken.  Aan de randen heb je een overgangszone. De bio boer die in de DDR-tijd nog met z’n goede aardappelen naar Berlijn ging om ze daar te verkopen plukt nog met de hand de distels uit zijn ecologische veld.
Eigenlijk moeten we als aardehoeders land opkopen het omzetten in bioland als bescherming van onze eigen omgeving. Immers je lichaam is je eerste huis, kleding het tweede, en tuin en omliggende landerijen het derde. Kwaliteitsbewust zijn wat er in je omgeving gebeurd en mensen erop aanspreken geen dodende middelen te gebruiken is in deze uitermate dodende tijd i.p.v. opbouwende tijd een must.
Thuis in Giessenburg ken ik de buren die wel nastreven de groenstrook naast het huis ecologisch te beheren doch de huisgevel met een biologisch insecten middel laten besproeien om geen last te hebben van insecten. Een dergelijke handeling maakt al dat de subtiele natuur wegtrekt en het aetherveld niet zo sterk meer is.

O. o, o, it is a long way, lieve mensen, op weg van de persoonlijkheid (vrese lijk, een te vrezen lijk) naar de ziel  (zielig) naar de geest (geestig)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten