zondag 26 juli 2020

De wereld staat in vuur en vlam, ook door ons gedrag!



In Siberië is dit jaar al een gebied vijf keer zo groot als Nederland, 19 miljoen hectare, in vlammen op gegaan, in de Amazone brandt het op ruim 8000 plekken en ook in de Verenigde Staten en Griekenland staan bossen in brand.
“Het enorme Siberië is een klimaatbrandhaard geworden,” stelt Hilde Stroot, hoofd Biodiversiteit van Greenpeace Nederland. Ook in de Amazone en Indonesië̈ staan de bossen in brand - wat moet er nog meer gebeuren voordat de klimaatcrisis wordt aangepakt?”
De meeste branden worden veroorzaakt door menselijk handelen. Daarnaast hanteren de Russen een manier van brandbestrijding die ze nog niet volledig onder de knie hebben: de preventieve branden die juist bedoeld zijn om bosbranden te onderbreken, lopen vaak uit de hand en worden dan juist een oorzaak van verdere branden.

Amazone

Ook in de Amazone staan grote stukken regenwoud in brand.
Door ontbossing vanwege landbouw ontstaat er veel meer droogte in het regenwoud. Zo komt er aan de randen van de overgebleven stukken regenwoud meer zon, wat voor meer droogte zorgt en wat dus ook meer vlam vat. Ook wij als Nederland spelen in deze ontbossing een belangrijke rol.
Zo exporteerde Brazilië in 2019 4.1 miljoen ton soja naar Nederland. Nederland is de op 2 na grootste importeur wereldwijd van soja uit Brazilië. Hetzelfde jaar exporteerde Brazilië 25.000 ton rundvlees naar Nederland. Zowel de vlees als de soja industrie zorgt in Brazilië voor enorme houtkap.
Bron: Vroege vogels, 24 juli 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten