woensdag 23 januari 2019

Langzamer auto rijden goed voor milieu, lijf en portemonnee!

Een Duitse verkeerscommissie heeft een voorstel geopperd om ‘Rasen’ op de autobaan te limiteren tot 130 km/uur.  De Bundesverkehrsminister, Andreas Scheuer (CSU), die deze kommissie zelf heeft ingesteld, doet dit voorstel  af met d eopmerking: "gegen jeden Menschenverstand".


Nu is Duitsland het enige industrieland waar "Freie Fahrt für freie Bürger" een burgerrecht  is en ingebrand in  het geheugen van alle autorijders.
Als je zo als ik maandelijks op de lange vaart rijdt, ben je omgeven door snelheidsmonsters die het recht hebben je van de weg te drukken. Je moet er echt rekening mee houden, want het zijn drukkers die Duitse ps’ers!

Maar het voorstel van de commissie om de snelheid op autobanen te verlagen tot 130 km/uur heeft menig Duits autobloed doen koken de afgelopen dagen. Heb je namelijk een auto met een hoge ps waarde , die 180 – 220 km/uur kan rijden,  dan heeft zo’n dure snelle auto geen zin meer om te kopen. En dat is weer schade van de Duitse oppermachtige auto industrie die gebaat is bij ‘vrij snel rijden’. Een industrie die geplaagd wordt door het ene milieu schandaal na het andere.

 Maar toch moet de verkeers minister met concrete voorstellen komen dat de zo geliefde auto’s een reductie aan CO2 krijgen  volgens een rijks  Klimaschutzplan  in 2030 van 70 miljoen ton,  een reductie van 40 – 45 procent tegenover 1990.


En dat is niet eenvoudig want de snelle grote auto’s zijn een troetelkind  van mens, politiek en auto industrie.
In elk geval is al duidelijk dat het aantal verkeersdoden niet zal dalen door snelheidsbeperking op de autobaan daar 2/3 van de doden op niet autobanen plaats vinden

Langzamer rijden is echter goed voor je zenuwen, het milieu en je portemonnee.

Als ik op Nederlandse wegen rijd merk ik ook dat hier de snelheidsdruk van het  autocollectief groot is!

Wie heeft een leuk idee van een alla geel hesjes achtig protest om aan te geven dat je een langzame autorijder bent, die zijn zenuwen, het milieu en zijn portemonnee spaart? Een vaantje, een sticker op de achterruit?






Geen opmerkingen:

Een reactie posten