zaterdag 26 januari 2019

Maanlichtgaten in Spanje

In Spanje is vandaag  na dertien dagen zoek- en graafwerk het jongetje  Julen gedolven dat in een boorgat gevallen was. Het gat moet ten minste 107 m diep zijn geweest.

Spanje kamt al enige tijd met droogte en de boeren  vooral in het zuiden en midden doen er alles aan om water te vinden in de ondergrond.
Greenpeace schat dat meer dan een miljoen van deze niet goed afgedekte boorgaten  van elk minstens 25 cm doorsnede in het land zich bevinden .Het zijn pogingen om in de diepte water te vinden en de eigenaar moet het boorgat  eigenlijk goed afdekken, wat meestal niet gebeurd.
Het boren gebeurd illegaal in de nacht of mist en daarom  worden deze gaten ook maanlichtgaten genoemd. als het geen water oplevert. Zo’n boring kost al gauw  2 – 4000 euro  door een ervarene “Pocero.”

Het kind dat in zekere zin geofferd is in een niet goed afgedekt boorgat kun je een klimaat slachtoffer noemen.
Wat ik niet begrijp dat deze boorders geen goede wichelroede waterloper in dienst hebben om het juiste punt te vinden.

In elk geval toont aan hoe groot de waternood is in Spanje, dat je zo diep moet boren. Beter is dat de boeren inzetten op bomen planten, want dat houdt het water vast.  Denk aan de bekende apenbroodboom in Afrika die een heel gebeid kan verzorgen.

Gelukkig is de ziel van het jongetje niet meer in de aarde en naar de boven sferen gegaan.  Het heeft de problematiek hopelijk goed naar voren gebracht van deze onjuiste oplossing van lokale klimaatschade.

Waar blijven de visionairs die projecten in de Sahara uitvinden –ik ken er een met een heel goed idee, en waar zijn de aardedurf financiers? Graag contact want het idee in Egypte is heel goed.


‘Als het kalf verdronken is dempt men de put’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten