dinsdag 8 januari 2019

Jan van Eerden

Bossche architect Jan van der Eerden (92) overleden: ‘Zoveel liefde voor de stad’

ere aan deze man 
die verliefd was op de stad den Bosch met haar oude verleden
en opkwam voor haar schoonheden
en subtiel begaafd was
goede vervolgreis Jan
 en laat de kosmische zwanen je mogen begeleiden!

DEN BOSCH - Jan van der Eerden, de Bossche architect die zich met zijn plaatsgenoot Hein Bergé verzette tegen het dempen van de Binnendieze in Den Bosch, is zaterdag op 92-jarige leeftijd overleden.
Marc Brink 07-01-19, 19:16 Laatste update: 20:54 
·       11

·        
·        
·        

,,Jan was een echte visionair. Hij verzette zich in de jaren zestig tegen het toenmalige gemeentebestuur en de gedachte van de wethouder dat de stad failliet zou gaan als de Binnendieze zou worden gerestaureerd.’’ Dat zegt Peter Verhagen die jarenlang als ambtenaar nauw betrokken was bij de restauratie van de Binnendieze. ,,Ik was het direct eens met de strijd van Jan van der Eerden, maar ambtenaren moesten gewoon uitvoeren wat een wethouder wenste. Gelukkig bleef de Binnendieze behouden’’, aldus Verhagen die als projectleider was betrokken bij de restauratie.
Barricaden 
,,Ik heb zelden een man gekend met zoveel liefde voor de stad ‘s-Hertogenbosch’’, zegt Herman van den Heuvel, voormalig voorzitter van de vereniging Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch.
,,Zonder op de barricaden te springen was Jan was een echte aanjager als het ging om het behoud van monumentale panden’’, zegt Van den Heuvel over de rol die Van der Eerden jarenlang vervulde als bestuurslid van de stichting ‘s-Hertogenbossche Monumentenzorg waarvan Van den Heuvel voorzitter was.
Van der Eerden verzamelde een groot aantal boeken over onder meer architectuur en bouwkunde. Vooral over Bossche panden. ,,Hij hoopte dat daar een goede bestemming voor zou worden gevonden. Daar wordt al aan gewerkt’’, aldus Van den Heuvel.
Puthuis
Tot de boeken in de bibliotheek van Van der Eerden behoort het boek ‘Binnendieze: de stadsrivier van ‘s-Hertogenbosch’. Van der Eerden ontving in 1996 het eerste exemplaar uit handen van schrijver/historicus Jan van Oudheusden. ,,Mede dankzij Jan van der Eerden is niks terecht gekomen van de gruwelijke plannen om de Binnendieze te dempen’’, zegt Van Oudheusden.
Als architect deed Jan van der Eerden tevergeefs een voorstel voor een reconstructie van een puthuis en kapel op de Markt. ,,De precieze locatie moest volgens hem voldoen aan energetische stromen in de stad. Daar had hij zich in verdiept’’, aldus Van Oudheusden. 
,,In het kosmische systeem moet je niet rotzooien’’, zei Van der Eerden in het Brabants Dagblad als auteur van het boek ‘De stad als spiegel van de kosmos.’ 
,,Hij had commentaar op het gekozen ontwerp. Maar het komt in grote lijnen overeen met zijn plan’’, zegt voormalig ambtenaar Peter Verhagen die onlangs op bezoek was bij Van der Eerden. Volgens hem was de gastheer ondanks zijn hoge leeftijd nog enorm begaan met de stad. ,,Hij zou dat nog op papier zetten.’’Geen opmerkingen:

Een reactie posten