donderdag 27 februari 2020

Subtiele Oergeslachten regeren nog steeds mee in het Friese Gebied

Wij erkennen en herkennen niet meer de verankerde heersende voorouder geslachten in de omgeving.  Bij mijn onderzoek in Friesland en Groningen tref je deze oude (adels) geslachten nog wel degelijk aan in de sferen. Zo heeft elke Friese stad haar eigen heersende geslachten in de subtiliteit.
In Fivelingo in Noordoost Groningen heb je het alleroudste en wijdvertakte riddergeslacht de Ripperda’s. In Oosterwijtwerd stond één van hun stamhuizen dat nu een onbebouwde plek is aan de zuidkant van de dorpswierde. Ter plekke is de aarde sterk verdicht met zeer nauwe eerste net Hartman netwerken en ik mag er alleen in als ik niets verander.
Aan de noordzijde is de Oer vrouwelijke kant van het Wierdewezen genius loci met een zeer open aarde en toegang gevend tot de diepere verfijndere onder sferen.
De Ripperda’s hebben in Oosterwijtwerd in de subtiliteit nog veel invloed. De Mariakerk was en is hun stamkerk en rouwborden sieren het koor en één is voor het dicht gemetselde oost venster in het koor gemetseld- een doodzonde om het meest heilige oost venster te dichten! Hun strijdende ridderwapen staat ook nog boven de toegang en op de kerkwimpel.
Van een afgewogen verbinding tussen het vrouwelijke en mannelijke deel is hier zeker niet het geval en daar is eerder sprake van een oude mannelijke overheersing.

Toch dient dit oude Oergeslacht niet te veel te worden bekritiseerd want ze hebben veel gedaan voor de instandhouding van enkele dorpskerken als Oosterwijtwerd en de andere Mariakerk in Krewerd. Je kunt zeggen dat ze goed zorg droegen voor het materiele lijf van de kerk. De inhoud, het subtiele, het geestelijke was voor het Oer vrouwelijke, de steentijd Godin, die nog ter plaatse leeft in de sferen maar de kerk feitelijk mijdt door de mannelijke overheersing. De Lokale Maria die al sinds de steentijd hier is en geëerd werd toen dit land niet overspoeld was, kan beter ontmoet  Ripperda bank in Krewerd vastgehouden door draken. In hun wapen komt ook de griffioen voor

worden in het buitengebied. De ware geestelijke schat van deze mooi wierde.

Wil je mee op een dagexcursie, maandag 16 maart is de volgende!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten