zondag 9 februari 2020

Wees mild storm voor dit volle landje

Goethe kon vrij nauwkeurig het weer voor de komende 24 uur voorspellen op bijna 10 min. nauwkeurig 

Wie kent ze nog, de luchtwezens
en al het wezenlijke dat leeft in de atmosfeer
het is meer dan Jan de Wind, of een donderwezen
leer ze weer herkennen in het Nederland, land van water en wind en een zeer grote horizon om je heen. De hemel is dichtbij


De waterwolf heeft zich gepositioneerd langs de noordwestkust en langs de rivieren
De Grote natuur kent grote krachten, die zich materieel kunnen uiten in storm en watervloed. Krachten die in het kustgebied, zoals Nederland, bedreigende fenomenen zijn.
Deze Oer natuur van Nederland heeft ook een uitwerking in de DNA en menselijk gedrag van de delta bewoners.
Zelf kom ik uit een Alblasserwaards Oergeslacht die al meer dan 1000 jaar zijn dagelijks brood met boeren heeft verdiend. Een rijke ervaringsketen in m’n fysieke systeem verankerd.

De plattelandsbevolking wist dat als het water komt het ook iets met hen te maken heeft en elke catastrofe gaf persoonlijke bezinning in deze hele bevindelijke omgeving.

Ik ken nog uit m’n vroege jeugd de ervaring dat bij onweer de hele familie gekleed in de kamer zat in afwachting van een mogelijke ramp. Op de grond stond dan de tas met de waardevolle spullen. Wij als kinderen zaten dan bij heftig onweer onder de tafel.

In 1953 kwam het water weer en de bovenruimten werden klaar gemaakt om het vee op de waterzolder te stallen en de woonspullen op de voorzolder. Het mocht niet van de overheid want men moest allemaal evacueren. Voor het eerst bepaalde een externe kracht wat de plattelandsbevolking steeds zelf kon regelen: naar boven gaan als je een stevig boerenhuis had! En vader had een speciale spade, die hij moest meenemen als het dijkleger werd geroepen om hun bedreigde dijkvakken te bewaken.

Catastrofe Angst had verschillende lagen, maar je altijd wel voorbereid op het onmogelijke.  Het wilgenhout werd al vroeg gehakt en kon in wiepen gevlochten als een net om de boerderij worden aangebracht om de golven te breken. En het hooi in de tasruimte voor en op de waterzolder werd als eerste gebruikt om de ruimte te vrijwaren.  En de waterdreiging was er tot in de zestiger jaren nog in de boerengenen van m’n Giessen Oudkerkse boerengeslacht.
En ondanks de schade was het land na een watersnoodjaar weer vruchtbaar door de afzetting van slib, zoals laatst in 1953 nog optrad na de overstroming. Net als een storm na de gedane schade de atmosfeer weer schoon had gemaakt. Het is te hopen voor het Nederlandse lage landje dat deze ‘Jan de Wind’storm mild is voor kust, dijk, land en have.

Ik kwam ook bijna te vroeg in de februari storm van 1953
Zat al zeven maanden in de buik van m’n moeder
En men had angst voor een miskraam
Militair hospitaal in Gorinchem en weer snel samen met de evacuees in de Betuwe in Driel bij familie!
Maar gelukkig duurde het nog twee en een halve maand dat ik
In het polderthuisbed werd geboren, net nadat het water de streek had schoongespoeld.Geen opmerkingen:

Een reactie posten