"Ons is ook verteld dat hier al een heel oude traditie is van kennis overdracht over oude bouwstijlen. Maar eerst niet zo groot en niet zo uitgebreid. De kennis die ons wordt onderwezen is er om het zo maar te zeggen, niet zo lang. Ik schat al zo’n tien jaar is dat er al twee tot drie lichtingen aan het bouwen zijn. "Voor ons is als het ware de kennis opnieuw op de manier die wij onderwijzen bepaald en ja en de groepen werden ook groter”, aldus een leermeester.
Mijn leermeesters benoemen de bouwstijl, die we onderwezen krijgen eigenlijk vanaf het begin af aan naar de boog die gebruikt werd, de gotische boog. De spitsboog verving de romaanse ronde boog. Het bouwen noemen wij naar de boog, Gotiek. Ze leggen ons ook uit dat de betekenis ervan ook is naar de naam van het volk, een Noors volk, dat die boog al gebruikte. Daar is de naam van afgeleid en zij wonen in het noorden. Zij kenden die boogvorm maar als vorm, maar niet als constructie, volgens de leermeesters. Die bouwen net als wij dat deden, romaans, gestapelde wanden, ‘schijven’ wanden met gaten daarin en die spitse vorm. Dus ze gebruikten de constructie van de boog niet. Wij gebruiken de boogconstructie soms ook wel alleen met een spitse boog benadruk je de hoogte. De leermeesters vertellen echter niet over die bouw in het noorden en hadden daar ook geen mening over. Nee, want dat is een achterhaalde techniek. Dat was eigenlijk hetzelfde als onze oude bouwtechniek van stapelen; de stapeltechniek.
Er zitten in de spitsboog meer zinnebeelden in dan die van een boot, ook de vis en biddende handen. De spitsboog is ook gekend in de Moorse traditie maar die is spitser. De vorm is daar wat ingewikkelder. De aanzet is eigenlijk een rondboog en dan een concave spits erop. Dat is echt iets anders. De spitsboog zoals wij die toepassen, is eigenlijk eerder in Egypte en het Midden-Oosten niet gekend. De energetische werking van een spitsboog is duidelijk veel meer naar boven gericht.
De rondboog die is eigenlijk neutraal: aarde/aarde. Dat heeft geen richting. Wat dat betreft het omhooggaan, dat is: de kracht komt vanuit de aarde en gaat daar ook naar toe.”
@ Bron; eigen onderzoek naar een kathedraal bouwer in Zuid-Frankrijk, die de eerste kathedraal van Toulon heeft gebouwd
Geen opmerkingen:
Een reactie posten